Русия проучва наши мандри за внос на качествено сирене и кашкавал

0

Руски експерти ще проучват наши мандри, които да изнасят качествено сирене, кашкавал и други млечни продукти за Руската федерация. Това съобщи пресцентърът на земеделското министерство по повод посещението на аграрния министър Десислава Танева в Москва и срещата й с руския й колега Дмитрий Патрушев.

Десислава Танева и Дмитрий Патрушев

Министър Танева с руския си колега Патрушев

“До края на годината български млекопреработвателни предприятия ще бъдат инспектирани от руски експерти. Целта на посещението им е да бъде одобрен списък от фирми, които ще могат да изнасят продукцията си за Русия, след като отпадне наложеното ембарго”, съобщават от МЗХГ.

Наред с много други продукти, вече пета година млякото и млечните храни попадат в списъка със стоки, чиито внос в Русия е забранен за всички страни, включили се в санкциите срещу Москва по повод ролята й в конфликта с Украйна. Мерките бяха наложени от Русия в отговор на санкциите на Западна Европа. Според наблюдатели, Москва напоследък смекчава тона си към Запада и очаква съвсем скоро търговските ограничения да отпаднат.

Това обаче означава, че ще падне забраната за внос и на сирена от цяла Западна Европа, вкл. Франция и Италия, които имат не само силно производство, но и национално субсидиране за износа на много други селскостопански продукти, коментират експерти. Така българските производители ще бъдат силно притиснати от френски и италиански конкуренти.

Българските мандри имат шанс да пробият отново на руския пазар, уверяват дипломатически източници, само ако предложат качествени продукти от млякото на добре гледани и хранени животни, а не сирена от млечен концентрат и евтини суровини, плод на интензивното идустриално животновъдство и млекопреработка.

Десислава Танева, Русия

Министър Танева обсъжда с руски партньори износа на сирена, растителни продукти и вино

Министър Десислава Танева и руският й колега Дмитрий Патрушев са обсъдили и наложените ограничения върху вноса на български растителни продукти към Русия. В най-скоро време ще бъде проведена експертна среща между Българска агенция по безопасност на храните и Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор, в рамките на която ще бъдат изчистени техническите подробности, съобщава МЗХГ.

Целта е български предприятия да получат разрешение да изнасят растителни продукти за руската страна, които не попадат в общата забрана за растителни продукти от ЕС. Както Агроновините съобщи, заедно с делегация от заместник-министри, депутати от парламентарната комисия по земеделие, директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев и представители на браншовите организации на зърнопроизводителите и земеделските производители министър Танева е на работно посещение в Русия.

Сред обсъжданите теми са туризмът и експортът на българско вино за Русия. Акцентът на визитата в сряда бе посещението на PIR Expo – най-големият в Русия професионален форум в сферата на ХоРеКа сектора, което събира на едно място експертите и специалистите, задаващи новите трендове в сферата на туризма и индустрията на гостоприемството. Успоредно с изложението се провежда и 19-та национална среща на върха на туристическия бранш.

Министрите Танева и Патрушев обсъдиха и заболяването Африканска чума по свинете, огнища на което има и в двете страни. “България може да приложи опита на Русия в борбата срещу болестта”, съоби Десислава Танева пред БНР. “Въпреки че вирусът на Африканската чума съществува на територията на Русия вече 12 години, производството на свинско месо в страната се е увеличило”.

Земеделските министри отчетоха добрите отношения между България и Русия. През 2018 г. обменът на аграрни стоки между двете страни възлиза на 62,6 млн.щ.д. Износът на български стоки за руския пазар нараства с 19,4% спрямо 2017г., до 54,4 млн.щ.д. През 2018 г. положителното търговското салдо за България достига 46,3 млн.щ.д., с 30,4% над нивото от предходната година. Водещи селскостопански продукти в българския износ за руския пазар са предимно тютюн, тестени продукти, шоколадови изделия, вина и др.

Споделете.

Коментирайте

Close