Държавата готви до 30 млн. лева безлихвени заеми за сектор плодове и зеленчуци

0

Ресурс от 30 милиона лева за безлихвени заеми към производителите на плодове и зеленчуци се очаква да гласува тази вечер Управителният съвет на Държавен фонд “Земеделие”. Това съобщи в Съединение земеделският министър Десислава Танева. Тя уточни, че безлихвените заеми ще са до 75% от размера на обвързаната подкрепа само при залог на плащанията по схемата за догодина.

Сред другите мерки, с които аграрното министерство смята да подкрепи сектора и реализацията на българската продукция на пазара, е авансово изплащане на инвестиционната субсидия, както и отваряне на нова мярка за подкрепа на каналите за доставка на българското производство до българския потребител на регионален принцип. “Правим изчисления ще има ли ефект по примера на помощта с кланиците. Идеята е местни търговци, които предлагат домати и краставици от местни производители, да получат определена държавна помощ”, обясни министър Танева.

Тя призова земеделците да заявят в бюрата по труда нуждата си от работници за сезонното прибиране на реколтата. “Това може да са регистрирани безработни в срока за получаване на обезщетения за безработица. Можете да ги наемете с договори за временна заетост за период до 90 дни”, каза Десислава Танева. Мярката вече е обсъждана със социалния министър Деница Сачева.

В края на кампанията по прибиране на реколтата ще се направи нов преглед на секторите. “Ще оценим свиването на пазара и реализацията и в рамките на ресурса, с който разполагаме, ще подкрепим финално земеделските производители”, увери аграрният министър.

В началото на другата седмица ще бъдат направени зелените плащания, а тази седмица ще бъдат преведени субсидиите по последните две направления по мярка 10 “Агроекология и климат”. С Европейската комисия се обсъжда възможността средствата, които не са усвоени по ПРСР, да бъдат предоговорени и изплатени за компенсаторни мерки.

ОБНОВЕНО! Управителният съвет на ДФЗ тази вечер отпусна 30 млн. лв. за краткосрочни кредити на производителите на плодове и зеленчуци полско и оранжерийно производство за реколта 2020 г. От тях 5 млн. лв. се разпределят в помощ на оранжерийното производство. Решението има за цел да подпомогне българските производители на плодове и зеленчуци. То е съобразено и с искането на Националната асоциация на оранжерийните производители за предприемане на мерки следствие на пандемията от коронавирус (COVID-19).

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат подадено и приключено заявление по схемите за обвързано производство на плодове и полски и/или оранжерийни зеленчуци за реколта 2020 г. Градинарите и овощарите трябва да са подавали заявление за подпомагане по същите схеми поне 3 години назад (за Кампания 2017, за Кампания 2018 и за Кампания 2019 г.). Кредитите ще се предоставят при лихва в размер на 2 % и следва да бъдат погасени до 30 юни 2021 г. Предстои ДФЗ да изготви указания съвместно с компетентните дирекции на МЗХГ, които министъра на земеделието, храните и горите трябва да утвърди.

Споделете.

Коментирайте

Close