Вкуси България със SlowTours.bg

Откриха салмонела в пилешко месо

0

Салмонела в пилешко месо откриха инспектори от Българската агенция по безопасност на храните

Салмонела в пилешко месо откриха при рутинна проверка инспектори към Българска агенция по безопасност на храните. Те са взели проби за лабораторно изпитване в месопреработвателното предприятие на „Вланел” ЕООД- Перник,  което купувало суровината от друг голям производител на пилешко месо.  Инспекторите проверяват и двете фирми.

Открити са два типа салмонела – Salmonella Derby и Salmonella Infantis, които са ниско патогенни. Засега не е ясно дали има от заразеното месо в търговската мрежа.

Лабораторните резултати показаха, че става дума за вторично замърсяване, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Венцеслава Тасева. На фирмата преработвател са наложени глоби съгласно Закона за храните.

В началото на октомври миналата година беше отрита салмонела в пилешко месо на фирма „Пименс” – Стражица. 1572 килограма от суровината бяха унищожени във Варна.  В местния екарисаж бяха изгорени две партиди на производителя , които бяха изтеглени от склада на едро на фирма „Варна оборот” и търговската мрежа.

Споделете.

Коментирайте

Close