Вкуси България със SlowTours.bg

Откриха опасна бактерия в месо, риба и меки сирена

0

Опасната бактерия листерия открита в месо, риба и меки сирена

Проучване на Европейската агенция за безопасност на храните EFSA в целия Европейски съюз, включително и България, установи наличие на опасната бактерия листерия  (Listeria monocytogenes) в някои готови за консумация храни като риба, студени меса и меки сирена. Бактерията е открита в пакетирана горещо- или студено-пушена и осолена риба, опаковани топлинно обработени месни продукти – например варена нарязана шунка и варена пилешко филе и пастети, меки и полумеки сирена. Проучването е проведено в страните-членки на ЕС и Норвегия, а взетите от 2010 г. насам проби са над 13 000.

Болестта, предизвиквана от бактерията, е листериоза. Въпреки че тя е рядко заболяване, болестта често е с висока хоспитализация и смъртност. В ЕС през 2011 г. са докладвани около 1470 случая, а смъртността е била 12,7%. Готовите за консумация храни, които не се готвят допълнително, често са източник на листерия.

Последиците за здравето, свързани с листериоза, варират от леки грипоподобни симптоми, като гадене, повръщане и диария, до по-сериозни инфекции като менингит и други животозастрашаващи усложнения. Хората, които са по-податливи на инфекцията, са възрастни, бременни жени, новородени и хора със слаба имунна система.

Докладът на EFSA показва, че Listeria monocytogenes е намерена в 10,3% от рибата, 2,1% от месото и 0,5% в меките сирена, тествани в супермаркети и магазини.

За да се предотврати болестта листериоза, която бактерията предизвиква, законодателството на ЕС  определя специфични правила за предприятията за хранителни продукти. Сред тях са добрите производствени практики, подходящи програми за хигиена на храните, ефективен контрол на температурата по цялата хранителна верига, правилно съхранение на тези храни в дома.

Споделете.

Коментирайте

Close