Незаконна ферма продава пилешко, свинско и заешко по интернет

0

Незаконна ферма в пернишкото село Елов дол е продавала по интернет пилешко, свинско и заешко месо.

Собственикът е отглеждал и много по-голям брой селскостопански животни от заявения, без мерки за биосигурност и в нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните, след като днес по сигнал са затворили стопанството.

Ферма Елов долФермата не е била регистрирана по Закона за храните и няма право да извършва производствена и търговска дейност. Стопаните й са клали пилета бройлери и свине, транжирали са добитото месо, преработвали са в консерви пилешко, свинско и заешко.

Собственикът на обекта е предлагал стоката си като биологично произведена в интернет сайт след предварителна заявка. За случая ще бъде информирана Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”.

Етикетите на продаваните храни са били както на собственика, така и на друго предприятие, което е нарушение на законодателството в сектора на храните. Ще бъдат унищожени намерените в стопанството 780 кг месо, месни разфасовки, субпродукти, сурови и сурово-сушени колбаси, 50 буркана стерилизирано месо, 90 месни консерви, 15 канти и 47 буркана със свинска мас.

В стопанството е имало 350 кокошки носачки, 500 птици бройлери, 26 свине и 14 коне и един кошер с пчели. Стопанинът е отглеждал много повече животни, отколкото е капацитетът на обектите, за които има регистрация, закупувал е прасета и коне без задължителните ветеринарномедицински свидетелства за придвижване. Животните са били без идентификационни марки, няма сключен договор с ветеринарен лекар, в свиневъдните обекти липсват мерки за биосигурност.

Споделете.

Коментирайте

Close