BASF Priaxor

Съпрузи съдят съседка заради хлопките и миризмата на кравите й

0

Семейство в Германия съди земеделска стопанка заради шума и миризмата на нейните крави. Фамилията, която преди години е купила къща в полето на Холцкирхен, на юг от Мюнхен, се дразнела от звъна на хлопките на кравите, които пасат на поляната в съседство с имота им.

Когато съпрузите се нанасят в къщата през 2011 г. съседният имот е празен, но през 2014 г. е отдаден под наем на фермерката Регина Килър. Тя е собственик на малка кравеферма с мандра, в която млякото се преработва. Съседите на Регина обаче са недоволни от шума от хлопките на кравите, както и от лошата миризма на оборски тор и придружаващите го насекоми.

Краварник, обор

През зимата кравите на Регина Килър не пречат никому, защото са в обора

Регина Килър казва, цитирана от ВВС, че хлопките на кравите са част от баварската традиция и от нейното препитание на фермер. Съседът й губи през 2017 година делото, което е завел, но обжалва решението на втора инстанция в съда в Мюнхен. Съпругата му е внесла втори съдебен иск срещу земеделската стопанка. Семейството е дало на съд и местната община, която е отдала под наем общинско пасище за кравите на Регина Килър.

Тези хлопки се чуват по цял ден и по цяла нощ, заради тях страдаме от безсъние и депресия, мотивират се съпрузите. Те са на мнение, че носенето на хлопки представлява жестокост към животните и че в равнината те нямат нужда от звънчета, а от GPS тракери.

Баварско село

Хората в Холцкирхен подкрепят Регина Килър Сн. ВВС

Местните хора обаче са на страната на Регина Килър: “Това е провинцията – кравите и котките са част от нашата традиция”, казва един от съселяните й. “Хората трябва да приемат, че имаме ферми тук – с крави и тор. От тях идва прясното мляко”, допълва друг.

Кметът на Холцкирхен Олаф фон Вьовис е дипломатичен – “въпросът е дали хлопките могат да се считат за типичен детайл от селското стопанство в нашия район. Друг въпрос е доколко е обективно твърдението, че те нарушават хуманното отношение към животните”. Съдът в Мюнхен се очаква да се произнесе по съдебния иск на семейството през януари, а дотогава кравите няма да издават шум – те прекарват зимните месеци в обора.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close