InVigor_Promo

Илия Гатев: Тържището в Първенец изплаща като дивидент половината от печалбата си

0

– Г-н Гатев, какъв е финансовият резултат на борсата за плодове и зеленчуци край Първенец за първите десет месеца на 2018 г.?

Тържище “Родопи 95” АД от години работи на печалба и това се дължи на факта, че сме отдали почти всички свободни площи на наематели. Това е основната ни дейност, но имаме и съпътстващи дейности.

Борса Първенец

Тази година има свръхпроизводство на ябълки

Извън стоковото тържище работи пункт за технически прегледи на автомобили, автомивка, сервиз за смяна на гуми. Плодохранилището с камерите, което сме отдали под наем, също е на печалба.

– Имате политика по управление на отпадъците, която също ви носи приходи?

– Да, имаме над 400 търговци и борсата генерира големи количества отпадъци. От миналата година започнахме да отделяме тези, които могат да се рециклират – пластмаса и хартия.

Имаме договор с една от най-големите фирми в Пловдив за рециклиране на отпадъци и всяка седмица им предаваме средно по три тона. От идната година за пръв път ще имаме извозване и от община Родопи.

– Какъв процент от печалбата отива за изплащане на дивиденти и каква част от нея реинвестирате в тържището?

– Половината от печалбата на дружеството се изплаща като дивиденти. Това е един много висок процент, като се има предвид, че акционерите ни са около 7000 души.

Нашето акционерно дружество е уникално по своята структура и състав – може би е единственото, създадено от бивши кооператори в ТКЗС – Първенец. През 1995 г. е регистрирано като акционерно дружество, което и до момента работи успешно.

– Останалата половина от печалбата в какво я влагате?

– В поддържането на материалната база – ремонти, освежаване и усвояване на нови складови площи – все още имаме сгради, които не са модернизирани.

Борса Първенец

Тържището край Първенец има 7000 акционери

– На тържището от години има две неработещи оранжерии, за едната преговаряхте с чуждестранни инвеститори?

– Да, отдадохме я на индийци, които в нея произвеждат разсад за сладки картофи. Тази оранжерия бе силно амортизирана, а те я възстановиха, направиха капково напояване, изградиха отново електрическата система вътре, обеззаразиха почвата. Другата оранжерия я ползваме ние – за пръв път тази година засадихме в нея салати „Айсберг“ и уцелихме десетката – много добре се търгува.

Борса Първенец

Гатев показва оранжерията, в която индийски инвеститори отглеждат разсад

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close