Селският туризъм в България с ръст от 7 на сто

0

Селският туризъм в България отчита ръст от 7 на сто в заетостта на обектите, а с 1/5 е нараснал броят на запитванията за резервации, показват резултатите от проучване на Асоциацията на българските села. Данните обхващат цялата 2018 г. и са на база подадена информация от общо 278 обекта за селски туризъм.

Средно около 80% от туристите в селата са българи, като расте интересът на гости от Румъния, Русия, Германия и Франция. Според неправителствената организация интересът към селския туризъм се запазва устойчив главно заради богатството на природни, архитектурни и исторически забележителности, а също допълнително предлаганите услуги в сферата на активния отдих.

Хората от градовете предпочитат да почиват на село заради чистия въздух, природа и храна, а също и заради желанието за близост до автентичните български традиции и дух, запазени в селските региони.

Селищата в областите Ловеч – Троян, Тетевен, Априлци, обл. Благоевград – архитектурни резервати Долен, Лещен, Ковачевица, обл. Смолян и в Еленския Балкан са най-силни в селския туризъм региони. Нови райони със засилен растеж са селата около Якоруда, Гърмен, Велинград, Кърджали. С недостатъчно използван потенциал остават цяла Северозападна България и регионите на Русе, Разград, Търговище, дори и Шумен, съобщават от Асоциацията на българските села. 

През туристическия сезон са реализирани общо около 700 000 нощувки в сектор селски туризъм като средната продължителност на настаняването в обектите е 2.8 дни. Средната цена на нощувка в обект за селски туризъм със закуска през 2018-а е в диапазона 25-30 лв. на човек.

Световната туристическа организация оценява годишното нарастване на селския туризъм с около 6%, в сравнение с 2% ръст на туризма като цяло. В редица страни от Южна и Източна Европа растежът е повече от 20%. Туристическите пътувания към села и селски райони заемат вече второ място след ваканциите на море.

Споделете.

Коментирайте

Close