Вкуси България със SlowTours.bg

ПРСР ще субсидира рози, лавандула и биологично животновъдство

0

За пръв път по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 (ПРСР) ще бъдат отпускани средства за подпомагане на производството на традиционни сортове растения, като българската маслодайна роза и лавандулата. За първи път ще се приложи и мярка за биологичното животновъдство. Това стана ясно днес, след като вторият вариант на програмата бе одобрен от Министерския съвет.

Средствата за биологично земеделие са в размер на 152 млн. евро., като подкрепата в предходния период е била едва 32 млн. евро – увеличението е пет пъти“, обясни министърът на земеделието и храните Десислава Танева. По думите й, приоритетна подкрепа ще получат и секторите „Плодове и зеленчуци” и „Животновъдство“.

За първи път ще се приложи и специална тематична подмярка за малките стопанства, като бюджетът по нея е по-голям и вече е 110 млн. евро”, допълни Танева.

Два пъти е увеличен бюджетът по мярка “Млад фермер” по Програмата за развитие на селските райони. „Бюджетът по мярка „Млад фермер“ за 2015 г. е в размер на близо 70 млн. лева”, съобщи министър Танева.

В първоначалния вариант на новата ПРСР, изпратен на Европейската комисия през юли 2014 г., предвидените средства бяха 46 млн. лева. В новата Програма за развитие на селските райони досегашната мярка “Млад фермер” вече ще се нарича 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“.  Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев увери, че мярката ще бъде отворена в края на май.

Общият бюджет на Програмата за развитие на селските райони е над 2,9 милиарда евро, разпределени в 18 мерки. Около 2,3 млрд. евро от сумата са европейско финансиране. Общият финансов ресурс, който е предвиден за настоящия програмен период, е с 10,4% по-малък от предходния, каза още Васил Грудев.

Той обаче уточни, че средствата за инвестиции за периода 2014-2020 са в размер на 776 млн. евро, в сравнение със 720 млн. евро за 2007-2013 г. По думите на Грудев, приемът по мярка 4.1 “Инвестиции в земеделските стопанства” ще започне в края на март и за мярката са заделени 150 млн. евро. Според заместник-министъра, средствата, които ще бъдат отпуснати за инвестиции в земеделските стопанства, са “сърцето” на новата ПРСР.

„Повишаването на конкурентоспособността на българското земеделие е фокусът на програмата  и затова над 1 млрд. евро са предназначени за бизнеса“, посочи министър Танева. Тя очерта приоритетните сектори, които ще получат европейско финансиране. „След преработването на ПРСР е постигнато увеличение на бюджетите на мерките за инвестиции в земеделските стопанства.

Заместник-министър Грудев коментира, че се очаква окончателното одобрение на ПРСР 2014 – 2020 г. от страна на Европейската комисия да бъде в средата на 2015 година.

Споделете.

Коментирайте

Close