Вкуси България със SlowTours.bg

Субсидиите по СЕПП са намалени за плащания над 2000 евро

0

С над 1,35% са намалени субсидиите по Схемата за единно плащане на площ към стопани, които имат да получават суми от над 2000 евро за Кампания 2016 г. Това съобщиха пред Агроновините арендатори на земя, които са очаквали да получат директно подпомагане в обичайния размер. Редукцията на плащанията е наложена заради европейски регламенти, които са част от политиката на финансова дисциплина на ЕС за по-балансирано разпределение на плащанията между малки и големи бенефициери. Корекцията обаче не е добре разгласена публично и стопаните недоумяват защо в сметките им са постъпили по-малко средства.

„Несъответствието, което се появява при стойността на полученото плащане и ставката от 19,80 лв./дка спрямо обработваемата площ, е в резултат на въвеждането на т.нар. ставка на корекция, която се прилага за директни плащания над 2 000 евро. Удръжката, според европейските регламенти, влиза в сила от 1 януари 2016 г. за България и Румъния“, разясни пред Агроновините Ася Гочева, и.д. изпълнителен директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Икономисаните средства от ставката на корекция ще се пренасочват към кризисен резерв за селскостопанския сектор.

Плащанията по СЕПП за част от земеделците – общо 41 840 души, тази година бяха преведени предсрочно преди Коледа, както обеща наесен аграрният министър Десислава Танева. Към сметките им вчера бяха наредени над 500 милиона лева. Много фермери от Южна България обаче не са получили и стотинка субсидии , тъй като земята им попада в новата цифрова ортофотокарта, по която проверките от ДФЗ за условията за допустимост не са приключили. Става дума за над 11 330 фермери, чиито стопанства са на териториите на областите Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Перник. Стопани от областите Бургас, Хасково, Сливен, Ямбол и София също не са получили подпомагане по СЕПП. От ДФ „Земеделие“ обясняват, че проверките на тези стопанства са в ход и не са приключили. В НАЗ се обсъжда официално предложение преводът на директните плащания за тези стопани да се изтегли по-рано през януари. Става дума за общо 241 млн. лв. Не е ясно дали служителите на Фонда ще успеят да приключат административните проверки по новата ортофотокарта. Официалната информация от ДФ „Земеделие“ гласи:

За Кампания 2016 общият бюджет за подпомагане по СЕПП е в размер на 741 млн. лева. Изчисленията са извършени по индикативна ставка от 198 лв./хектар. Окончателната ставка по СЕПП ще бъде определена след актуализирането на слой „Площи, допустими за подпомагане“ на базата на подадените възражения и след изясняване на принадлежността на констатираните двойно заявени площи за 2016 година.

Съгласно чл. 75, параграф 2 на регламент (ЕС) № 1306/2013 на Европейския парламент и на Съвета, кандидати, за които актуализацията на данни в Системата за идентификация на земеделски парцели (СИЗП) не е приключила, няма да получат плащане преди да са финализирани проверките на условията за допустимост, освен в случаите, в които заявените площи по СЕПП са били обект на контрол на място от страна на Техническия инспекторат на ДФЗ-РА. На останалите кандидати ще им бъде извършена оторизация след предоставяне на данните. Тогава ще бъде публикувана и информация за обхвата на предварителния специализиран слой „Площи, допустими за подпомагане“ и ще бъде задействана процедурата по подаване на възражения.

Споделете.

Коментирайте

Close