Вкуси България със SlowTours.bg

Ферми, управлявани от военни ветерани, създават в САЩ

0

Ферми, управлявани от военни ветерани, ще бъдат създадени в Съединените американски щати. Идеята може да звучи странно, но в нея има смисъл – два от големите проблеми на САЩ са острият недостиг на кадри в селскостопанския сектор, както и това, че за военните ветерани трудно се намира работа и голяма част от тях са безработни. Всички те са участници във войните, водени от Щатите в края на ХХ век и през новото хилядолетие.

Идеята на архитектурното студио Ennead Architects and RAFT Landscape Architecture е да изгради pro bono отделни жилища в долината Хъдсън, щата Ню Йорк – хълмист фермерски регион. Макар и самостоятелни, те ще са свързани от това, че в тях ще живеят бивши участници във войните. В домовете ще могат да се заселват самостоятелно ветерани, но и двойки. Целта е да се създаде едно малко затворено общество, коалиция с обща цел, която освен всичко да подпомага и икономиката, разказва сп. Dezeen.

Ферми за ветерани от войните

Новите ферми ще са разположени в долината Хъдсън – хълмист район с развито земеделие

Фермерският комплекс ще се казва Heroic Food Farm и ще заема 75 декара. Сградите ще са модерни и с различен дизайн, но обединени от обща веранда. Те ще бъдат така изградени, че да консумират колкото се може по-малко електроенергия.

Ветераните, които ще се заселят във фермата, ще бъдат обучени как да станат фермери и как да вършат качествено новата си работа по време на активния селскостопански сезон. Във фермерския комплекс ще има оранжерии за зеленчуци и обори за отглеждане на добитък. Така участниците във войните ще могат да се радват на добра реколта и да решат проблема си с безработицата.

Ферми за ветерани от войните

Идеята ще помогне на ветераните да си осигурят доходи

Инициаторите на проекта вярват, че със заселването на военни ветерани във ферми ще се запълни важна празнина на американския трудов пазар. По последни данни на Wall Street Journal недостигът на кадри в селското стопанство води до свиване на селскостопанското производство с 9,5%. В същото време средната възраст на земеделците в страната е твърде висока и повечето от тях са в предпенсионна възраст.

От друга страна равнището на безработица при участниците във войните от края на ХХ век и през новото хилядолетие е 7.2 на сто, според Министерството на труда на САЩ. Някои военни се пенсионират на 35 г. и ако им бъде предложена подходяща работна позиция, числата в тази статистика рязко ще спаднат.

Ферми за ветерани

Фермите за ветерани ще осигурят на аграрния сектор по-млади кадри

Идеята е много приятна и се харесва както на почти всички политици, така и на военните. Ще бъде повишено производството, безработицата ще спадне, а средната възраст на производителите ще намалее драстично. Очаква се първите такива ферми да стартират през 2017 година.

Преди 3 г. American Journal of Public Health публикува доклад, изследващ всички въоръжени конфликти, избухнали след края на Втората световна война до наши дни.

„От края на Втората световна са избухнали 248 въоръжени конфликта в 153 точки на света. Съединените щати са предизвикали 201 военни конфликта чрез задгранични военни операции и интервенции между края на Втората световна и 2001г., като след това са отговорни и за други като Афганистан и Ирак“,

пише в доклада. Анализът разглежда и други аспекти на глобалния милитаризъм като обема на военните разходи на някои от най-могъщите държави.

„Разходите на Съединените щати от глобалните военни разходи (общо за целия свят – бел.ред.) съставляват 41% от него. Следващият, който харчи най-много, е Китай с 8.2%, следван от Русия – 4.1%, след тях се нареждат Обединеното Кралство и Франция с 3.6%. Ако всички военни разходи на САЩ за година бъдат сумирани става ясно, че САЩ харчи около $1 трлн. долара годишно“, отблелязват авторите на доклада.

Снимки: сп. Dezeen

Споделете.

Коментирайте

Close