Тайни бригади ашладисват градски дървета, за да дават плодове за гладните

0

Тайни среднощни бригади ашладисват стерилни градски дървета, за да дават плодове за гладните хора. Активистите, които наричат себе си “бойци за свобода на храната”, определят като своя мисия осигуряването на безплатна и здравословна храна там, където това е най-необходимо – в градските хранителни пустини.

Тайнствените бригади се промъкват посред нощ и много рядко денем, като присаждат калеми с пъпки от плодни дръвчета върху стерилните градски дървета, чиито хибриди са специално създадени, за да не дават плод. “Някога задавали ли сте си въпроса защо дърветата в големите градове не дават нищо полезно като ядки или плодове? Това е така, защото специалистите по градоустройството специално подбират стерилни сортове от овощните дървета като ябълки, круши, сливи и череши заради красотата им и с тях декорират улиците.

Но те не искат да носят отговорност за почистването на тротоарите от хлъзгавите узрели плодове, или за всички пчели, птици катерици и всякакви животни, които тези дървета биха могли да привлекат. Ще видите колко бързо дивата природа може да се превърне в проблем в бетонната джунгла”, казват активистите.

Облажгородяване, ашладисване

Мириам Голдстнейн и Тара Хуи облагородяват овошки. Сн.: San Franscisco Chronicle

Движението на бойците за свобода на храната стартира през 2012 г. в Сан Франциско – дом на 10 000 безплодни овощни дървета. Основателят на групата Тара Хуи се опитва да използва всички законни пътища, за да накара града да легализира овощните дървета, но скоро разбира, че това няма да я доведе доникъде.

Тогава Тара сформира група от активисти, които ашладисват градските дървета в залива на Сан Франциско. Движението има хиляди последователи във Фейсбук, много от които са сформирали групи за облагодоряване на дървета в собствените си градове.

Присадените калеми активистите обозначават с цветна лента, за да следят процеса по облагородяването. Щом раната заздравее, калемът се е прихванал към новото дърво и става част от него. “И тогава вече е късно градските власти да направят каквото и да е”, хвалят се бойците за свобода на храната.

Споделете.

Коментирайте

Close