Засаждат общински ябълки, боровинки и къпини по улиците на Копенхаген

0

Градският съвет на Копенхаген гласува за засаждане на общински овощни дръвчета, включително къпини, боровинки и ябълки, по улиците на града. Плодовете им ще бъдат за обществено ползване.

Бъдещите фиданки и плодни храсти ще бъдат засадени в различни обществени зелени пространства като детски площадки, гробища, църковни дворове, паркове, стадиони и спортни площадки. По този начин градският съвет на датската столица се опитва да привлече отново вниманието на хората към местната флора и храна.

Къпини

Къпини, боровинки и ябълки ще растат по улиците на Копенхаген

Традицията на обществено събиране на реколтата в Дания същестува отдавна, а законите за това са заложени още в Средновековието, припомня Matadornetwork.com. На хората дори е позволено да берат плодовете от дървета и храсти в частни дворове, ако край тях минават пътеки и алеи за пешеходци. Датската столица просто разширява идеята в градски пространства.

Дания е високо развита индустриално-аграрна страна. Около 67% от територията й се използва за земеделие и селско стопанство, 16% са заети от гори. Обемът на земеделската продукция и животновъдството надвишава три пъти потреблението на местното население. За посетителите на Дания, които не познават изобилието на природни ресурси, е разработено безплатното мобилно приложение Vild Mad, което дава информация на хората за диворастящите плодове и зеленчуци и техния кулинарен потенциал. Приложението води потребителите през плажовете и горите, информира ги какви горски плодове, билки и гъби могат да открият, предоставя съвети и предлага рецепти.

Споделете.

Коментирайте

Close