Теодор Пушкаров: Проблемът с измирането на пчелите е създаден изкуствено

0

Проблемът с масовото измиране на пчелите е създаден изкуствено и за такова нещо у нас на практика не може да се говори. Това смята 26-годишният пчелар от монтанското село Меляне Теодор Пушкаров, който гледа 150 кошера с пчели. “Субсидии за пчеларство получават и хора, които понятие си нямат от този тънък занаят, разказва Теодор. – Взимат 200 кошера, остават им 100, после 50 и за да дадат обяснение пред проверяващите, твърдят, че пчелите им са имзрели”, казва пчеларят. Според него смъртност по пчелите има само заради пръскането по полето и то на рапицата – единствената култура, която се пръска по време на цъфтеж.

По-големи трудности на пчеларите създават жегите през лятото, защото сушата влияе зле върху пчелната паша. Друг проблем са кражбите на кошери – преди време от пчелина на Теодор били откраднати 11 кошера.

Младежът от Меляне се занимава с пчеларство от 12-годишен. Той е потомствен пчелар – с това се е занимавали неговите прадядо и дядо. От тях научил тънкостите, а професионално се отдал на занаята през 2008 г., когато бил на 21 години. Впоследствие решил да получи и академична подготовка и сега му предстои дипломиране в Аграрния университет в Пловдив.

Семейството на Пушкаров живее в Монтана, а пчелинът му е в Меляне. Занимава се с него съвсем сам, а за ваденето на меда му помага съпругата. Пчелите на Теодор основно пасат цвят от дърветата и детелина по ливадите, а на пчелина си е засадил около 170 плодни дръвчета, акация и липа. Но за да има ефект върху пашата на пчелите, трябва да се посадят поне 100 декара дръвчета, смята Теодор.

Мед Теодор Пушкаров

пчелен мед Теодор Пушкаров

Средният добив от мед при него е 50-60 кг от кошер годишно. Понякога има години, в които сме вадили по три пъти мед, но добрите пчеларски години са циклични – 1-2 години има много добри добиви, после идват няколко по-слаби години. Теодор е изградил модерно помещение с центрофуги за преработка на меда и част от него продава на едро. Известни количества пласира на фермерски пазари, в малки магазинчета и по време на специализирани изложения.

Вярно ли е, че добрият мед задължително се кристализира? Според Теодор Пушкаров това е мит. “Процесът зависи от съдържанието на фруктоза и глюкоза, но при един чист акациев мед, например, захаросването изобщо не е задължително. Имам полифлорен мед от миналата година, още си е течен”. А защо много потребители харесват повече мановия мед? Разликата между него и нектарния мед е в киселинността – при първия е близо 6,8, а при нектарния – около 4,3.

През зимата младият пчелар зазимява пчелина и разказва, че често пъти в студените месеци закусва със своя мед. Но има тънкост – добре е медът да се консумира разтворен във вода, мляко или негорещ чай, за да може да се усвои от организма по-пълноценно. “Ако го ядете директно, с лъжицата, тялото усвоява само 40% от полезните витамини и минерали. Когато обаче е е разтворен в течност, усвояват се 80 на сто от полезните му съставки”, казва пчеларят. И препоръчва на хората, които консумират около 200 грама мед дневно, всеки месец да си дават по малко почивка

Споделете.

Коментирайте

Close