Вкуси България със SlowTours.bg

Пчелар засели 1200 кошера на границата, за да спаси пчелите от отравяне

0

В последните гънки на Източните Родопи, там където високите зелени хълмове се срещат с Беломорска Тракия, жужи живот – младите пчели на 39-годишния пчелар Добромир Енев.

Наоколо ухае на мащерка, жълт кантарион, риган, бял равнец, еньовче, детелина, къпини и още десетки билки, а златните парички на драките добавят още цвят в зелената феерия. С това се хранят пчелите на Мишо, както всички наричат търновеца, който преди две години се заселва накрая на България, заедно с 1200 от своите кошери.

Да избягаш с 1200 кошера, за да спасиш пчелите си от смърт

Добромир и семейството на брат му години наред гледат пчели по поречието на река Дунав, около Свищов. „Кошерите ни в Северна България бяха 2300. Там обаче се развива интензивно земеделие и зърнопроизводителите непрекъснато пръскат с пестициди и инсектициди, които са смъртоносни за пчелите. Заради непрестанното третиране на посевите, пчелите ни започнаха масово да измират“, разказва Добромир пред участниците в гастрономическия тур „По пътя на сусама и тахана в Сакар и Източните Родопи“, организиран от SlowTours.BG.

Добромир Енев пчелин Дива гора

Добромир Енев край един от пчелините си

За да ги спаси, той започва да проучва къде в България природата е съхранена чиста и без промишлени замърсители, като в същото време е богата на медоносна растителност. Така открива дивите девствени гори край границата с Гърция и разполага кошерите си на 20 км югоизточно от Ивайловград в посока връх Свети Илия. Там, по поречието на Луда река,  пчелите имат обилна паша и десетки декари с дъхава мащерка.

Медът от мащерка помага при простуда и пази от ракови заболявания

Медът от мащерка е с много приятен вкус,  нежен бакърен цвят, фина структура и интензивен аромат. Той е с висока активност срещу десетки микроорганизми. Мащерката е ценно средство при простуди, инфекции на дихателните пътища, кашлица, възпаления и кожни заболявания. Мащерката омаломощава раковите клетки в простатната жлеза и матката, а редовният прием на мащерков мед снижава риска от рак на гърдата, ендометриума и простатата.

Билки пчелин Дива гора Добромир Енев

В района на Ивайловград цъфтят десетки билки и медоносни храсти

Подпомага работата на тимусната жлеза и по този начин укрепва имунната система. Мащерковият мед се вади от питите в прохладни дни, за да се запазят всички ензими и биологично активни вещества. Съхранява се на сухо, тъмно и хладно място. Не по-малко богат на полезни вещества е прочутият Йерусалимски мед, който пчелите на Добромир произвеждат от растението драка. Той е силно ароматен, има антисептично, противовъзпалително и успокояващо действие. Драката действа отхрачващо и успокоява кашлицата, помага при стомашни раздразнения, улеснява храносмилането.

В Гърция буркан с ценния мед от драка струва 40 евро

„Медът от растението драка, наричано още паричка или Христов трън, гърците налагат като нещо свое и уникално, но това не е така – при нас поляните изобилстват от драки. В Гърция обаче буркан такъв мед е 40 евро, там държавата работи за производителите си и популяризира тези продукти, а тук всеки се спасява самостоятелно, много жалко“, огорчен е Добромир.

Но пчеларят не се отказва – работи върху своя бранд и планира съвсем скоро да отвори Музей на пчелата в района на Ивайловград. И отдавна не жали за изоставените кошери край река Дунав, защото в граничния район на юг от село Мандрица пчелите му весело жужат.

Споделете.

Коментирайте

Close