Вкуси България със SlowTours.bg

Цяло село скубе плевели на ръка, за да спаси природата от глифозат

0

Нещо прекрасно се случва в региона на австрийската област Каринтия – цялата местна общност се е мобилизирала да отхвърли опасния тотален хербицид глифозат и скубе плевелите с голи ръце.

Всеки човек, който иска да участва в инициативата, отделя два часа за ръчно премахване на плевели от 32-километровия участък на железопътната линия, за да гарантира бъдеще без глифозат за себе си и следващите поколения. Доказано е, че глифозатът причинява смъртност при пчелите, а някои проучвания го определят като канцерогенен за хората.

По тази причина цяла общност в района на Каринтия решава да отхвърли ползването на хербицида и плеви на ръка междурелсията на местната железопътна линия в долината Гейтъл. Тя е открита през 1915 г. и свързва градовете Арнолщайн и Кьотчах-Моутен през Хермагор. През 2016 г. железопътната компания Österreichische Bundesbahnen решава да затвори участъка между Хермагор и Кьотчах-Моутен, тъй като не й носи достатъчно печалба.

Малка група местни хора обаче се противопоставят на това решение, изтъквайки, че оставянето на 32 км от този район без железопътна връзка би ударило сериозно туризма, съобщава Terramadresalonedelgusto.com. През май 2020 г. местно семейство забелязва влакова композиция, натоварена с няколко контейнера, и задава въпроса какво се превозва. Отговорът оставя горчив вкус: „Тези контейнери съдържат глифозат, който ще се използва за плевене на влаковите коловози, така че да могат да се използват отново.“

Глифозат? Местните хора намират това за неприемливо заради туризма, който се развива тук. Активисти от конвивиума на Slow Food – Alpe Adria Convivium, започват да търсят алтернатива на глифозата и разговарят с Асоциацията на железопътните превози в Гейл, но до компромис не се стига.

Тогава хората взимат нещата в свои ръце и организират петиция срещу използването на глифозат. Само за три дни успяват да съберат почти 4000 подписа и да предизвикат медийно отразяване във всички местни вестници и в националните новини. Общността, в която участват пчелари, местни фермери и представители на местната власт, организира среща с австрийската компания, която управлява железниците на национално ниво и сключва споразумение, че глифозат вече няма да се използва.

Разбира се, глифозатът би бил евтино и бързо решение за изкореняване на плевелите по железопътната линия, но на каква цена? Като се рискува работата на стотици фермери, производители и пчелари, които от години работят за осигуряване на качествени продукти на местната общност? Срещу това хората решават да се защитят не само чрез подписване на петиция, но и като вземат нещата в свои ръце. Те разбраха важността на запазването на своите традиции и здравето на хората, затова решават ръчно да оплевят 32-километровия участък от железопътната линия.

Всяко семейство отделя два часа от времето си за плевене край релсите и всичко, което е необходимо, са добри обувки и ръкавици. А резултатът е огромен – не само почистване на плевелите без използване на глифозат, но и създаване на още по-силно чувство за общност. Всеки работи за общото благо, за да защитава природата и местните производители.

Препаратите на основата на глифозат вече са забранени за ползване от земеделски производители в няколко европейски държави, но не и в България, която към момента е запазила неутралитет. Според действащото законодателство, пръскането с глифозат е забранено на 150 метра от къщите в населените места у нас. Въпреки това кметовете обработват плевелите не с косене, а с пръскане с глифозат.

Споделете.

Коментирайте

Close