Вкуси България със SlowTours.bg

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня заради чумата

0

Срокът за групово ловуване на дива свиня се удължава до 31 януари 2020 г. в цялата страна със заповед на министъра на земеделието Десислава Танева. Целта е максимално редуциране на популацията на дива свиня във всички ловностопански райони на страната като мярка за ограничаване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС).

Отпада забраната за лов в територии, в които е установен случай на Африканска чума по свинете по диви прасета. Отменя се зонирането на инфектираните зони при констатирани случаи на АЧС. Ловните дружинки трябва да спазват стриктно мерките за биосигурност, изтъкват от аграрното министерство. За провеждане на лов, ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине.

Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които ловците да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите. Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС като изследванията са за сметка на БАБХ.

Споделете.

Коментирайте

Close