Млад фермер губи ръката си в злополука, но мечтае пак да се занимава със земеделие

0

Предишната вечер 28-годишният Доминик Ховалд е работил до късно на картофената нива. На следващата сутрин обученият механик на селскостопанска техника отново е на полето в Детлиген, където е базата на работодателя му Seeland BIO. Вижда облачното небе и през ума му минава, че картофите трябва да бъдат извадени час по-скоро, преди за е заваляло. Бърза да включи двигателя на комбайна за вадене на картофи, качва се и най-лошото се случва: дясната му ръка потъва между ремъка и ролката.

Доминик е сам, няма кой да чуе виковете му за помощ. Някак успява да извади мобилния си телефон от десния джоб с лявата ръка. Но пръстовият отпечатък е зададен за десния показалец. При втория опит отключва екрана с кода, пише в репортаж швейцарското издание Eppenberger media. Доминик се обажда на приятел, за когото знае, че работи наблизо. Докато той идва към мястото, звъни по телефона и на колегите си. Комбайнът, на който е Доминик, все още работи и машината продължава да мачка и обезобразява дясната му ръка. Една случайна минувачка чува виковете му за помощ и се обажда на спешния национален телефон.

Лекарите не могат да спасят ръката на Доминик

Едва когато на мястото на злополуката идват първите спасители, те успяват да спрат комбайна. Налага се да срежат машината с ъглошлайф, за да освободят ръката на Доминик. Линейката и спасителният хеликоптер идват почти едновременно. Лекарят от Спешна помощ вижда, че ръката на младия мъж е все още на мястото си, но от нея не е останало много.

Фермер без ръка

Лекарите не успяват да спасят ръката на Доминик

Доминик Ховалд си спомня само, че лекарят го пита за теглото му, за да дозира правилно анестезията. Повече от полета до болницата в Берн не помни. Операцията продължава единадесет часа. Лекарите обсъждат начини за спасяване на ръката, но тъканите са пострадали твърде лошо. Когато Доминик излиза от упойка вечерта на 3 октомври 2018 г., той първо разпознава своята приятелка, сестра си и родителите си край болничното му легло. После поглежда към дясната си ръка и вижда, че цялата му предмишница липсва.

В първите седмици след операцията за Доминик се грижи психолог, който му помага да се адаптира към новата житейска ситуация. “Той много ми помагаше в началото”, казва Доминик година по-късно. Но се оказва, че свиква с новия си живот без дясна ръка по-бързо от очакваното и скоро вече няма нужда от съветите на психолога. Помага му и подкрепата на колегите и шефовете му. С болките се справя, а фантомната болка в ампутираната ръка се появява само в началото. За Доминик Ховалд бързо става ясно: “Искам да продължа да работя като селскостопански работник с машини.” Полицията е съобщила на болницата, че той не е спазил правилата за безопасност. В крайна сметка Доминик трябва да плати глоба в размер на 350 швейцарски франка.

Нов живот с лява ръка

Младият фермер е изписан от болницата само след 14 дни и отива за три седмици в клиниката за рехабилитация в Сува. Там му показват как да продължи живота си без дясна предмишница, а това означава как да прави всичко с една ръка и да се научи да пише с лявата. Експертите по произшествия му помагат да попълни правилно формулярите за застраховката и в дълги разговори го убеждават да се преквалифицира. “Беше доста трудно да им дам да разберат, че настина искам да се върна към традиционната си работа”, казва Доминик. Среща пълната подкрепа на работодателя си. Шефът му Бруно Кристен е убеден, че ще се справи с новата ситуация: “Рядко съм виждал човек с толкова силна воля, каквато показва Доминик.”

Едва два месеца след инцидента Доминик се връща на работа в стопанството. Все още без протеза, тъй като раната все още не е съвсем зараснала. Едва през май може да започне да използва изкуствена ръка, която да заместни ампутираната предмишница. По онова време експертите по трудова медицина му разрешават да работи не повече от 10% от обичайното. Това е тежък тест за нетърпеливия младеж. Той си купува кола, с която се учи да шофира с една ръка. Въпреки това дълго време службата за движение по пътищата му забранява да кара трактор с протезата си. “Трябваше да убеждавам лекаря си дълго време, докато разреши това”, казва Доминик и добавя, че няма никакъв проблем да работи с непрекъснато променящите се трансмисии.

Фермер без ръка

Занапред Ховалд ще работи с протеза

Трудовият терапевт го развежда из трите локации на Seeland BIO в Рид, Бючлен и Гренг. Тя отбелязва корекциите, които трябва да се направят във фермата и по машините, така че Доминик Ховалд да може да работи “нормално” отново. Застраховката му покрива необходимите модификации, включително преместване на джойстика и контролния панел отляво в трактора. Това звучи като нещо много скъпо, но шефът му Бруно Кристен вижда нещата в перспектива: “Преквалификацията, за която първоначално го увещаваха, щеше да струва много повече.

Фактът, че на Доминик е позволено да работи само половин ден в седмицата, е почти наказание. Да не прави нищо у дома, за него е ужас. Ето защо се занимава с хобито си – възстановяването на стари или счупени трактори. В момента той се качва на Fendt 515c и отново работи в работилницата – това е добра практика за работа с една ръка”. Доминик осъзнава, че в бъдеще ще има нужда от повече помощ, отколкото преди, но това обаче не е сериозен проблем за него: “Ако трябва да завинтвам някоя тежка част, ще се обадя на колега”.

Бъдеще в земеделието с високотехнологична протеза

Доминик показва бъдещата си ръка на екрана на компютъра. Напомня малко на научнофантастични филми. “Не се притеснявайте, над всичко това има покритие с цвета на кожата”, обяснява Доминик Ховалд. Той е избрал най-незабележимия вариант. Алтернатива би бил въглеродът, но той се предлага само в тъмен цвят. А Доминик иска да привлича възможно най-малко внимание в бъдеще и просто да продължи да работи в земеделието.

Следващата му операция е насрочена за януари 2020 г. и вече всичко е подготвено за новата протеза. “Три до четири седмици лечебно време и след това започвам работа”, оптимист е Доминик. Протезата е високотехнологична – оборудвана е с функции за палеца и кука за повдигане на тежки товари. Доминик Хоуалд ще продължи да работи като земеделски производител. Освен че е обучен механик на селскостопанска техника и опитен градинар, един ден той иска да поеме земеделския бизнес на родителите си.

Източник на текста и снимките: Eppenberger media
Превод: Екатерина Терзиева

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close