Вкуси България със SlowTours.bg

Ловците готвят национални протести срещу забраната за отстрел на дива свиня

0

Десетки ловно-рибарски сдружения в страната заплашиха с национални протести на 1 октомври, ако земеделският министър Десислава Танева не отмени заповедта си, с която забрани груповия лов на дива свиня в районите с Африканска чума. В същото време парламентарната Комисията по земеделие вчера спешно разгледа предложените поправки в Закона за лова, които предвиждат увеличаване на правомощията на аграрния министър да променя сроковете за групов лов на дива свиня.

Инициативният комитет за защита правата на българските ловци предупреди за национални протести на 1 октомври, ако исканията за отмяна на забраната на груповия лов на дива свиня не бъдат приети. Подкрепен от ловно-рибарските дружества във Велико Търново, Пазарджик, Варна, Пловдив и още десетки сдружения и ловци от страната, комитетът излезе с декларация до министър Танева, в която се казва: “В бедствието, наречено Африканска чума по свинете, безспорно една от най ефективните мерки е драстичното намаляване на числеността на популацията на дива свиня.

Тази мярка е възможно да бъде постигната единствено със съдействието и прякото участие на българските ловци. Въпреки това съветите и указанията как да бъде постигната тази цел се пишат не от ловците и ловните организации, а от БАБХ, които вероятно много разбират от болести по животните, но нямат и бегла представа как може да се извърши ефективен отстрел и намаляване на популацията от дива свиня”.

С протест на Дунав мост на 15 септември заплашиха и от ловно-рибарските дружества „Филип Тотю“ – Русе и „Сокол“ – Бяла, които се обявиха против забраната за груповия лов на дива свиня с кучета в придунавските райони. В момента популацията на диви свине в страната е четири пъти по-висока от препоръчителната, а с намаляването й се ограничава и вероятността от пренасяне на вируса на Африканска чума по свинете.

Междувременно само за три дни две министерства подкрепиха със становища до Комисиято по земеделие поправките в Закона за лова. Те бяха внесени в Народното събрание на 6 август от депутата Александър Сабанов (Обединени патриоти), но по тях не е работено, тъй като депутатите бяха в лятна ваканция от 1 до 31 август. Новата сесия на Парламента ще бъде открита днес, 4 септември от 9 ч.

В ловния календар груповият лов на дива свиня е разрешен от 1 октомври до втората неделя на месец януари, а предлаганите законови поправки целят удължаване на периода по преценка на земеделския министър. В становище до Комисията по земеделие, подписано от министъра на околната среда Нено Димов, се посочва, че МОСВ подкрепя измененията. Становището на министър Танева също е положително, но с предложения за редакция на някои текстове.

При епизоотична обстановка единствено изпълнителният директор на БАБХ следва да има компетентност да предлага на министъра на земеделието издаването на заповед, с която да се ограничава или забранява лова, да се прилага санитарен отстрел, да се променят сроковете за ловуване и да се разрешава групово ловуване на дива свиня в не повече от 3 дни, мотивира се министър Танева.

При свръхпопулация на хищници, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите е компетентният орган, който следва да прави предложения за издаването на заповед за регулирането на числеността им, посочва земеделският министър. Очаква се депутатите бързо да гласуват предлаганите поправки, за да се открие на 15 септември груповият лов на диви свине в страната, както бе обещано на ловците от управляващите.

Споделете.

Коментирайте

Close