Вкуси България със SlowTours.bg

Забраниха люпенето на малки патета заради птичия грип

0

БАБХ забрани със заповед люпенето на патешки яйца и заселването с еднодневни патета. Мярката е заради птичия грип, който е засечен на четири места у нас.

“Заповедта на директора на БАБХ д-р Дамян Илиев унищожава не само целия бизнес, свързан с отглеждане на патици, а и голяма част от фуражния бизнес. В заповедта не е посочен срок за наложената забрана”, реагираха от Съюза на производителите на комбинирани фуражи.

“Подписването на посочената заповед остава хиляди хора без работа, а и отново без да е уведомен бизнесът, заповедта се извежда с дата 3.11.2017 г., петък, за да не може да реагираме своевременно. Задаваме си въпроса: как д-р Илиев реши с подписа си да сложи край на живота на хиляди хора и да заличи един сектор?. А какво ще стане с патетата, които са люпени в петък, събота и неделя? Отново ли ще ги унищожим “по хуманен начин”?”, допълват от Съюза.

Браншовиците предупреждават, че ако заповедта не бъде преосмислена и изменена са готови да подкрепят колегите си от сектор птицевъдство и да излязат с тях през МЗХГ. Те изтъкват, че има решение на Европейската комисия, в които са посочени срокове за прилагане на мерки за справяне с грипа. За област Добрич те са до 21 ноември, за Хасковско – 20 ноември, а в заповедта на д-р Илиев крайни срокове не са посочени.

Общо четири огнища на болестта инфлуенца по птиците (птичи грип) са констатирани към момента на територията на страната, по едно на териториите на областите Добрич, Хасково, Ямбол и Сливен. В село Зимница, община Стралджа, са умъртвени близо 8 хиляди патици. Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта се умъртвяват и възприемчивите животни в животновъден обект, който е в непосредствена близост до огнището.

В сливенското село Глушник, както и в хасковското село Узунджово, птичи грип е засечен в домашни стопанства. Първото огнище в село Стефаново, община Добрич, е констатирано в средата на месец октомври в промишлен животновъден обект за отглеждане на патици.

Птиците в 3-километровата зона около констатираните огнища са умъртвени по хуманен начин. Извършват се постоянни клинични прегледи в 10 километровата зона около огнищата. Предприети са всички мерки съгласно действащото ветеринарномедицинско законодателство за ликвидиране на огнищата на инфлуенца по птиците, стана ясно днес на среща между заместник-министъра на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров и представители на птицевъдния бранш.

Споделете.

Коментирайте

Close