Вкуси България със SlowTours.bg

Устойчивото животновъдство ще е тема на Националния животновъден форум в Сливен

0

Устойчивото и печелившо животновъдство ще бъде тема на Националния животновъден форум през януари 2017 в Сливен. Това съобщиха от българо-германската компания HL-TopMix, която е организатор на събитието, заедно с Центъра за аграрно развитие към Асоциацията на българските села. Форумът ще се проведе на 25 януари 2017 г. в Сливен, хотел „Национал Палас“.

Организаторите си поставят за цел да съберат за пореден път на едно място животновъди от цялата страна, които да обсъждат теми от практиката, да споделят опит помежду си и начертаят насоки за устойчиво развитие на сектора в ключовия период до 2020-а година.

“Намираме се в ключов момент за развитие на българското животновъдство, през който в следващите четири години следва да се подготвим и изградим един подобрен модел за функциониране на сектора. Затова искаме да предложим на животновъдите едно различно събитие, което да им бъде практически полезно с насоки за  това, как устойчиво да развиват фермите. Това беше водещото в програмата, която изготвихме и ще реализираме с помощта на нашия партньор HL-TopMix.

Лекторите са изключителни професионалисти и целта им ще е да обхванат всички стратегически аспекти в развитието на един устойчив бизнес в животновъдството в днешно време: иновациите и възможностите за финансиране, обучението и придобиването на нови умения в управлението на фермата, възможностите за поликултурно стопанство, което работи за по-висока независимост, късите доставки и как те вече работят в България”, обясни Борислав Борисов, експерт към Центъра за аграрно развитие.

“Ние, като партньор на професионалното фермерство в България, отново искаме да дадем на българският животновъд най-ценния, според нас, ресурс за развитието на бизнеса, а именно практически знания и ноу-хау. С добри практики искаме да покажем как може устойчиво да се развива фермата, като се минимизира влиянието на външните фактори на средата, така че те да станат второстепенни, а не основополагащи за развитието на едно стопанство. Затова на 24 януари, ден преди самия форум, ще проведем за втори път Академия за фермери, която ще се превърне в традиционен начин за практическия обучения на професионални животновъди“, подчерта Албена Мирчева, маркетинг мениджър в HL-TopMix.

Българо-германската компания инвестира в знанията на българските фермери и кани най-добрите практици в Европа, които да предадат своя опит у нас. По време на Академията за фермери д-р Ханс-Юрген Кунц, един от водещите експерти в Германия по хранене и управление на млади стада, ще даде ценни насоки на българските стопани как да подобрят производителността и рентабилността във фермите си и ще представи нови мениджмънт системи за отглеждане и хранене на млечни телета и юници. Д-р Кунц ще бъде и лектор в Националния животновъден форум, като ще говори по ключови въпроси, свързани с управлението на младите стада.

Форумът за устойчиво и печелившо животновъдство 2017 ще предложи на участниците и още актуални ключови теми:

  • Иновациите като възможност за конкурентно животновъдство“ и възможностите, които предлага мярка 16 „Сътрудничество“ и в частност подмярка 16.1 за прилагане на иновативни идеи в животновъдни стопанства, с лектор Светлана Боянова –  Институт за агростратегии и иновации
  • Фермерските пазари – възможност за директни продажби на малките и средни производители” – стъпките за успешната пазарна реализация на собствена продукция. Лектори: Мрежа за местни храни – Localfood.bg, Гергана Кабаиванова и Виолета Крушкова от ферма „Златно руно“
  • Развитието на животновъдния сектор след 2020 г. Как да се подготвим днес за предизвикателствата на пазара утре ?“ с лектор Николай Вълканов от  InteliAgro, който ще представи тенденциите на пазарите.

И това не е всичко – в дискусионен панел успешни български животновъди от областта на говедовъдството, козевъдството и овцевъдството ще споделят своя опит с участниците във форума. Ще се опитаме да обобщим критериите и концепцията за устойчиво животновъдство, казват организаторите на събитието.

Участието във форума е напълно безплатно, но се изисква предварително записване за по-голямо удобство на участниците. Записването може да направите на тел: 0878/24 25 87 или на имейл: [email protected] , www.agro.selo.bg . За животновъдите от други райони на страната е осигурена възможност за настаняване в хотел „Национал Палас“ на преференциални цени.

Кликнете върху този линк, за да прочетете цялата програма на Националния животновъден форум

Споделете.

Коментирайте

Close