Мафията в Италия доставя безплатна храна на бедни семейства в карантина

0

Мафията в Италия започна да доставя безплатна храна на бедни семейства в карантина. Мафиотските банди доставят стоки от първа необходимост на италианци, засегнати силно от ситуацията в най-бедните южни райони на Кампания, Калабрия, Сицилия и Пулия, за да ги привлекат след това в своите редици.

Така докато Италия се бори да спаси икономиката си в кризата с коронавируса, мафията печели местна подкрепа, коментира The Guardian. “Повече от месец магазините, кафенетата, ресторантите и кръчмите са затворени”, казва Никола Гратери, разследващ полицай в отдел “Антимаъия” и ръководител на прокуратурата в Катандзар. “Милиони хора работят в сивата икономика, което означава, че не са получавали никакви доходи от повече от месец и нямат представа кога могат да се върнат на работа. Правителството издава така наречените пазарни ваучери в подкрепа на хората. Ако държавата не се намеси, за да помогне на тези семейства, мафията ще предоставя услугите си, налагайки своя контрол върху живота на хората”.

Последствията от карантината в Италия засягат приблизително 3,3 милиона души. От тях повече от 1 милион живеят на юг, според най-новите данни от CGIA Mestre, венецианска асоциация за малък бизнес. Напоследък собствениците на малки магазини са подложени на натиск да предоставят храна безплатно, докато в някои райони полицията патрулира около супермаркетите, за да спре кражбите. В мрежата има видеоклипове на хора в Сицилия, които протестират срещу закъснелите мерки на правителството или се бият с юмруци пред банки в Бари за заем от 50 евро. Това налива масло в огъня на мафията и тя е готова да се възползва от това.

Още от първите сигнали за нарастващи социални вълнения италианският министър на вътрешните работи Лусиана Ламоргезе каза, че “мафията може да се възползва от нарастващата бедност, като привлече хора в своята организация”. Или просто да пристъпи към разпространение на безплатни пакети с храни от тестени изделия, вода, брашно и мляко. През последните дни полицията в Неапол засили присъствието си в най-бедните квартали на града, където мъжете, обвързани с Камората – неаполитанската мафия, организираха домашни доставки на пратки с храна. Магистратите вече започнаха разследване срещу група хора, които са раздавали храна на местните жители.

В Палермо, според La Repubblica, братът на боса на Коза Ностра твърди, че е раздавал храна на бедните в квартала Дзен, район с установено мафиотско присъствие. Когато това достига до медиите, мъжът казва, че върши само благотворителна работа и напада журналиста, който пръв е съобщил новината. “Мафиите не са само престъпни организации”, казва Федерико Варезе, професор по криминология в Оксфордския университет. “Те са организации, които се стремят да управляват територии и пазари. Коментаторите често се съсредоточават върху финансовия аспект на мафиите, но са склонни да забравят, че силата им идва от наличието на местна база, от която да работят”.

Въпросът за раздаването на безплатна храна е тактика за установяване на влияние, толкова стара, колкото и самата мафия. В южната част на Италия босовете на мафията обикновено се представят пред хората като благодетели, които помагат, без първоначално да искат нищо в замяна. “Шефовете на мафията знаят много добре, че за да управляват, трябва да се грижат за хората на тяхна територия. И те го правят, като обръщат ситуацията в своя полза. В очите на хората някой, който почука на вратата, предлагайки безплатна храна, е герой. И мафиотският бос знае, че след това може да разчита на подкрепата на тези семейства, например когато мафията спонсорира политик за изборите с очакването той да защитава техните престъпни интереси”.

Десетки разследвания на юг доведоха до арестите на политици, които са подпомагали и подкрепяли мафията. Те са били избрани с подкрепата на местните мафиоти, които принуждавали гражданите да гласуват за тях в замяна на пакети с безплатна храна. “Тези хранителни продукти от мафията не са подаръци. Мафията не прави нищо от доброто си сърце. Те са услуга, която всеки ще трябва да върне под една или друга форма, като носи пистолет, продава наркотици и други подобни”, казва Варезе. “Помислете какво се е случило с Ел Чапо, мексиканският наркобос. Той е продавал тонове кокаин и е поръчал убийството на стотици хора, но в родния си град е бил известен с добродетелите си – хората казвали, че е доставял лекарства на семейства в нужда, строил е пътища. Същото се случва и тук”, казва Граттери.

Мафията стигва и по-далеч – сега помага на малки бизнеси в нужда, за да може след това да ги погълне. Тези фирми ще бъдат използвани за пране на пари от престъпни дейности. Затова Варезе обобщава: “Мафията може да се възползва и по други начини от сегашната карантина. Но със сигурност раздаването на хранителни пакети в Палермо и Неапол показва истинската им същност и обяснява защо са толкова опасни”.

Споделете.

Коментирайте

Close