Вкуси България със SlowTours.bg

Вирусът ToBRFV нападна оранжерийните домати в Северозападна България

0
Вирусът ToBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus) е нападнал оранжерийните домати в Северозападна България. България вече е уведомила за проблема Европейската междуправителствена организация за растителна защита, съобщава Hortidaily.
Засега опасното заболяване е засечено в една оранжерия в община Мездра. Санитарните власти са унищожили всички насаждения в оранжерийното стопанство, за да предотвратят разпространението на заболяването.

Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) е новооткрит тобамовирус, свързан с вируса на тютюневата мозайка (TMV) и доматената мозайка (ToMV). Той заразява домати и пипер. Симптомите на заболяването са подобни на тези, причинени от други тобамовируси: мозайка върху листата, стесняване на листата, некроза на педикулата, чашките или дръжките и жълти петна по плодовете. През 2018 г. се установи, че посевите от домати в Мексико, САЩ, Германия и Италия са заразени.

Оттогава разпространението продължава в други страни, като същевременно се правят опити за унищожаване на вируса. Германия успешно се освободи от ToBRFV чрез значителни мерки за дезинфекция. Към настоящия момент ToBRFV има карантинен статус в САЩ и ЕС, тъй като вредното въздействие върху реколтата може да бъде значително.

Заболяването ToBRFV вирус се възобнови при доматите през 2019 г. и засегна много от основните страни производителки на Европейския съюз. В изследване на Световната банка за изготвяне на профил на рисковете в България в областта на заразните болести по растенията, се вижда, че доматите, заедно с пипера и картофите са сред най-уязвимите култури. Властите призовават за повишено внимание, за да се предотвратят сериозни загуби.

Според прогнозите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA), производството на домати през тази година ще надвиши със 7% миналогодишните обеми и ще достигне 125 хил.тона. Изкупните цени на доматите за първото тримесечие на 2021 г. са по-ниски, в сравнение със същия период на миналата година със 7% .Цените на дребно на доматите са паднали с три на сто.

Споделете.

Коментирайте

Close