Вкуси България със SlowTours.bg

С означението „Планински продукт” производителите ще се открояват на пазара

0

Целта на означението „Планински продукт” е да помогне на земеделските производители от тези региони да се открояват на пазара. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на кръгла маса на тема „Възможности за развитие на планинското земеделие” в община Баните, област Смолян.

„Българските потребители свързват планината с качеството и добрия вкус. Терминът за качество „Планински продукт” улеснява техния информиран избор”, отбеляза още заместник-министър Събев. Всички населени места в общината попадат в обхвата и могат да се възползват от предимствата на означението. Регистрираните пчелари, животновъди и земеделци, включително и производители на билки, гъби и др. в района могат да използват означението, ако отговарят на изискванията.

Планински продуктЗаместник-министърът посочи, че те са опростени. За пчеларите и растениевъдите се изисква само обектът (парцел или пчелин) да се намират на територията на общината. „При животновъдите е необходимо да се докаже, че част от фуража е от планински регион и че животните са прекарали 2/3 от живота си там“, допълни Георги Събев. Това се доказва с документация, която се проверява от Областната дирекция по безопасност на храните. Цялата процедура и включването на стопаните в регистъра с означението „Планински продукт” е безплатно.

Сред приоритетите на аграрното министерство е и съхранението на животни от местни породи, които са част от българското биоразнообразие, посочи заместник-министърът на земеделието доц. д-р Крум Неделков на официалното откриване на Църногорския събор в подножието на Гигинския манастир. По думите му, на земеделските стопани в страната трябва да се предоставя възможност да демонстрират най-добрите екземпляри от своите стада и да показват постигнатото с много труд и постоянство.

„Днес можем да видим уникални породи като Българско късорого говедо, Каракачански кон, Български тежковоз, Западностаропланинска овца, Медночервена шуменска овца, Елинпелинска овца, Родопски цигай, както и от комерсиалните породи Абердин Ангус и Черношарено говедо“, обясни доц. Неделков.

Споделете.

Коментирайте

Close