Вкуси България със SlowTours.bg

Зам.-министър Събев: Българското вино трябва да се върне на световните пазари

0

Българското вино трябва да си върне присъствието на световните пазари. Правото на ползване на общоевропейското означение за качество и произход дава видимост и нови възможности за родното винопроизводство, каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на посещение на лозови масиви в с. Меден кладенец, област Ямбол и винарска изба в с. Калояново, област Сливен.

Георги Събев, вино

Европейските схеми за качество дават отлична възможност за пазарна реализация, каза заместник-министър Събев (вдясно)

По думите му, включвайки защитеното географско указание (ЗГУ) „Тракийска низина” в международните търговски споразумения на Европейския съюз, като тези с Китай, например, се дава ясна заявка от страната ни за мястото на родното производство по света. Той допълни, че ЗГУ „Тракийска низина”, което винопроизводителите в Ямболско и в почти всички населени места в Сливенско имат право да използват, е показател за авторитета и   хилядолетните български традиции в сектора.

„Качествените вина от региона достигат както българската трапеза, така и чуждестранни пазари. Отлична възможност за пазарна реализация представят и европейските схеми за качество на хранителни продукти и напитки”, каза още заместник-министър Събев в разговора си с местните гроздопроизводители.

Споделете.

Коментирайте

Close