Вкуси България със SlowTours.bg

Парите за заплати в “Напоителни системи” може да бъдат блокирани

0

Нов скандал зрее в държавното предприятие “Напоителни системи”, след като преди седмица бе отстранено цялото ръководство.

Сметките на дружеството са на път да бъдат блокирани, а това означава, че няма да има средства за заплати, за покриване на ДДС и заплащане на задължения към фирми, спечелили обществени поръчки по време на предишното управление.

Напоителни системи, Снежина Динева

Скрийншот с инструкциите към ръководителите на клонове

Получихме по Вайбър разпореждане от уволнената директорка Снежина Динева да не превеждаме никакви средства към Централното управление на “Напоителни системи”, за да може парите да останат в нашите сметки.

Така системата ще бъде тотално блокирана и дружеството няма да може да прави никакви преводи, включително и за заплати, разказаха от един от клоновете на държавната компания. По думите на местните ръководители на предприятието, такива ходове с блокиране на сметките на “Напоителни системи” са правени и преди.

Според Снежина Динева обаче, мотивът й да разпореди спиране на преводите към Централното управление, е съвсем друг. “Към настоящия момент като изпълнителен директор в Търговския регистър стои моето име и няма пуснато заявление за вписване на новия директор. Мотивът ми за този апел към управителите е да запазим финансово “Напоителни системи” възможно най-дълго време, тъй като предстои вписване на нов борд, а от следващия ден аз няма как да работя със спесимена.

Напоителни системиАко се преведат всички пари в Централно управление, работата на “Напоителни системи” ще бъде блокилана. Нашата дейност е опазване от вредно въздействие на водите, и ако стане наводнение, питам, кой ще носи отговорността?

Мотивът ми е не да блокирам дружествто, а то да изпълнява своята дейност максимално дълго време, защото не се знае колко време ще продължи вписването на новото ръководство”, коментира Динева пред Агроновините.

Тя изтъкна, че откакто е поела управлението на дружеството, то се е стабилизирало и от 2017 година досега е с положителен финансов резултат. “Одитният доклад, който се коментира от министъра, скоро ще стане публичен и всички ще видят истината. Няма нито едно досъдебно или съдебно производство по мой адрес”, допълни Динева.

Ръководството на “Напоителни системи” бе сменено заради установени нередности при извършения одит в дружеството, както и организационни пропуски в управлението му, обясни министър Бозуков. Одитната проверка започна на 25 май 2021 г. Министърът добави, че “Напоителни системи” има  несъбрани от години задължения за около 4 милиона лева, издадени на база на съдебни решения, както и изтеглен при много неизгодни условия кредит за 13 млн. лв. от Инвестбанк.  За всички открити нарушения съм изпратил сигнал до вътрешния министър Бойко Рашков, заяви министър Бозуков.

Междувременно Снежина Динева изпрати до Агроновините документи, от които се вижда, че НАП е наложила запори на сметките на Централно управление и на всички клонове на “Напоителни системи” в страната по искане на новия председател на Съвета на директорите на дружеството Георги Стоянов. Източници от МЗХГ обясниха, че по този намин Стоянов се опитва да предотврати злоупотреби, тъй като в нарушение на устава клоновете в Пловдив и Пазарджик са покрили над 1 милион лева задължения на клона “Струма-Места”. След вписването на новото ръководство в Търговския регистър, сметките ще бъдат освободени.

Споделете.

Коментирайте

Close