BASF Priaxor

След протеста зам.-министър Цветан Димитров е уволнен

0

Премиерът Бойко Борисов заповяда заместник-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров да бъде освободен от длъжност. Решението е взето след срещата на аграрния министър Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди, съобщи правителствената информационна служба.

Цветан Димитров, зам.-министър

Зам.-министър Цветан Димитров

По-рано днес стотици български овцевъди и козевъди излязоха на национален протест пред сградата на правителството с няколко основни искания, по които Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) не постигна компромис на среща с ръководството на аграрното министерство на 10 юли. Исканията на браншовиците са ставки по de minimis от 20 лв. за овца майка и коза майка за животновъдите в цялата страна и 40 лв. за тези, които попадат в общините с въведена карантина в областите Ямбол и Бургас.

Овцевъдната асоциация настоява и за изплащане на компенсации под формата на извънсъдебно споразумение на всички фермери, засегнати за кампания 2017 и 2018 от действието на на чл. 23 в Наредба 3 като отхвърля всякакви опити за повторно въвеждане на обвързване на продажбата на овче и козе мляко със схемите за обвързана подкрепа.

“Заради задълбочаващата се криза в животновъдството и по-специално в овцевъдството и козевъдството, поради отменената от Върховния административен съд опорочена разпоредба на Наредба 3, настояваме за оставките на отговорните длъжностни лица, а именно – зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров, Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели”, и д-р Златка Възелова, директор на дирекция “Животновъдство” в МЗХГ, изтъкнаха в официална позиция браншовиците и допълниха, че ще протестират до пълно удовлетворяване на исканията си.

След протеста днес министър-председателят Борисов разпореди на министър Порожанов да уволни директорa на дирекция „Животновъдство“ в МЗХГ Златка Възелова, директорa на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов, който иначе е и председател на браншовата организация Обединени български животновъди.

Оставаме в стачна готовност, настояваме за справедливо отношение към животновъдите в Странджа, коментира за Агроновините председателят на НОКА Симеон Караколев.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close