Започна приемът по de minimis в помощ на малките търговски вериги

0

Документи по схемата de minimis в помощ на българските оранжерийни производители се приемат от днес до 31 май 2020 г. в офисите на ДФ “Земеделие”. Финансовата подкрепа е предназначена за малките търговски вериги, за да помогне на стопаните при реализацията на произведените от тях пресни зеленчуци.

Одобреният бюджет по схемата е 5 млн. лв., а средствата ще бъдат изплатени до 30 юни. Финансовата подкрепа ще се предоставя на малки локални търговски вериги, които имат магазини в една или няколко съседни административни области. Те ще изкупуват свежи оранжерийни зеленчуци – домати, краставици и пипер, ще ги сортират, ще ги опаковат и реализират. Средствата ще компенсират част от разходите на локалните търговски обекти за транспорт, логистика и реализация на свежи български зеленчуци, оранжерийно производство.

Единичната ставка за подпомагане, предвидена за малките търговски вериги, е в размер на 600 лв. за домати, 400 лв. за краставици и 800 лв. за пипер. В калкулацията влизат част от разходите на тон, които кандидатът за помощта ще направи за привеждането на продукцията в търговски вид. Продукция в търговските обекти имат право да предлагат само земеделски стопани, които са подали заявления по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци оранжерийно производство за Кампания 2019 и са били определени като допустими.

Обектите за търговия трябва да бъдат регистрирани по чл. 12 от Закона за храните и да са вписани в публичния регистър на БАБХ. За да получат средствата те трябва да докажат пред ДФЗ с фактури, че са изкупили продукцията от земеделските стопани. Помощта е част от мерките, които се въвеждат от държавата като облекчения за земеделските стопани, заради пандемията от коронавирус (COVID-19).

Споделете.

Коментирайте

Close