Задължиха още търговски вериги да предлагат български регионални продукти

0

Търговски вериги с 10 и повече магазина в страната се задължават да предлагат регионална продукция. Така правителство измени постановлението си и разшири обхвата на магазините, които са длъжни да продават български плодове, зеленчуци, риба и млечни храни и др. до края на 2020 г.

В първия вариант постановлението вменяваше това задължение на търговски вериги, които имат обекти в повече от три административни области. Сега условието е те да имат най-малко 10 магазина в страната, тъй като предишният вариант е изключил по-малки вериги, които работят в две области, но имат над 10 търговски обекти. Сега задължителната продажба на български продукти засяга 29 оператори с около 800 магазина в цялата страна.

БАБХ ще контролира изпълнението на мерките, а за неспазването им се налага санкция от 15 000 до 25 000 лв., а при повторно нарушение – от 30 000 лв. до 50 000 лв. Веригите са длъжни да осигурят места за продажба с достатъчна площ за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, които да са обозначени като регионално производство.

Постановлението засяга мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция, уточняват от МС.

В постановлението обаче не е отразено искането на търговските вериги да се прецизира текстът за произхода на суровините в млечните продукти, според която 90 на сто от асортимента трябва да е от продукти, произведени от 100% българско мляко. Веригите смятат това изискване за непостижимо, затова аграрното министерство предлага промени, които хем да гарантират изкупуването на българско сурово мляко, хем да не се допусне продукти, които нямат аналог и не се произвеждат в България да бъдат свалени от продажба и да не присъстват в магазините.

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Споделете.

Коментирайте

Close