Вкуси България със SlowTours.bg

Държавата дава 5 млн. лв. на малки вериги, за да продават български зеленчуци

0

След всички закани да задължи търговските вериги да продават български храни върху половината от площта си, държавата реши да стимулира финансово малки вериги магазини, за да направят това.

ДФ “Земеделие” обяви, че разпределя 5 милиона лева по схемата de minimis за българските оранжерийни производители, но всъщност парите са за локални вериги, които имат най-малко три обекта в една или няколко съседни административни области. Те ще се явяват свързващото звено между производителите и потребителите.

Магазините ще продават оранжерийни домати, краставици и пипер, произведени у нас, а от тях се очава да осъществят прекия достъп на потребителите до произведените в оранжериите пресни краставици, домати и пипер, посочват от ДФЗ. Предстои да бъдат формулирани указания и списък с допустими за подпомагане търговски обекти, като броят им в цялата страна се очаква да надхвърли 160.

Средствата ще компенсират част от разходите на магазините за транспорт, логистика и реализация на свежи български зеленчуци, оранжерийно производство в търговската мрежа през 2020 г. Търговските обекти ще изкупуват свежи оранжерийни зеленчуци – домати, краставици и пипер, ще ги сортират, ще ги опаковат и реализират. Единичната ставка за подпомагане, предвидена за търговските обекти, е в размер на 600 лв. за домати, 400 лв. за краставици и 800 лв. за пипер.

В калкулацията влизат част от разходите на тон, които кандидатът за помощта ще направи за привеждането на продукцията в търговски вид. Продукция в търговските обекти имат право да предлагат само земеделски стопани, които са подали заявления по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци оранжерийно производство за Кампания 2019 и са били определени като допустими. Обектите за търговия трябва да бъдат регистрирани по чл. 12 от Закона за храните и да са вписани в публичния регистър на БАБХ. За да получат средствата те трябва да докажат пред ДФЗ с фактури, че са изкупили продукцията от земеделските стопани.

Споделете.

Коментирайте

Close