Pictor

Засаждането на зимния чесън става до края на октомври

0

Ако планирате да отглеждате чесън, по-добре се погрижете за това през есента. Засаждането на зимен чесън гарантира отлично качество и по-едри глави и скилидки. Подходящи сортове за зимен чесън са Здравец, Бял юнски и други. Засаждането на зимния чесън е желателно да завърши до края на октомври.

Предшественици на чесъна

Най-добрите предшественици на чесъна са домати, краставици, бобови растения, ранно зеле, тиквички, тиква. В този случай почвата за чесъна ще бъде наситена с органични торове. На места, заети с картофи или лук, не се препоръчва да се засажда чесън. Това се дължи на факта, че между тези култури съществува голям риск от “споделяне” на болести (нематод, фузариоза и т.н.). Не би трябвало да засаждате и зимен чесън на места, които са наторявани през същата година – чесънът ще развие силна листна маса, главите ще бъдат разхлабени и ще е по-малко устойчив на гъбични заболявания.

Обработка на почвата преди засаждането на чесън

Почвата се почиства от растителните остатъци на предшественика и се обработва на 20 см дълбочина. По-дълбоката обработка не е за препоръчване, защото дебелият пласт почва уляга и къса младите коренчета на никнещия чесън. Ако предшественикът е торен с органичен тор, сега не се налага такова наторяване. Ако не е, добре е да разхвърляте до 5-6 кг на квадратен метър добре разложен оборски тор или компост. Едновременно с тази обработка в почвата се внасят и до 60-70 г суперфосфат, както и 15-20 г калиев сулфат на квадратен метър.

Преди засаждането почвата е добре да се наситни и да се внесат по 20-30 г амониев нитрат на квадратен метър. Оформят се лехи със слаб наклон, равна повърхност и без вдлъбнатини, които да задържат вода от дъждовете. Застояването на вода може да причини загниване на зимния чесън.

Подготовка на чесновите луковици за засаждане

Чесновите глави се раздробяват на отделни скилидки. Загнилите и механично повредените скилидки, както и по-дребните от средата на луковиците не се засаждат.

Най-често скилидките се посаждат на дълбочина 3-5 см. Някои градинари предпочитат да засаждат чесъна на дълбочина 10-15 см, защото така се вкоренява по-добре и по-лесно преживява зимния мраз.

Преди това се оформя бразда, в която се засажда скилидката и се заравя с почвата, изкопана от следващата браздичка. Едрите скилиди се разполагат в реда на 10 см една от друга, а дребните – на 8 см. Скилидите се засаждат с лек натиск с дънцето надолу. Повърхността на лехата се заравнява и ако почвата е суха, се полива с лейка. За 10 квадратни метра площ са необходими около 150-350 г чесън. Чесънът никне за 10-15 дни.

Грижи за чесъна след засаждането

Чесънът не се нуждае от особени грижи след засаждането. Премахвайте плевелите, ако са поникнали. Ако есента е суха, направете една поливка. През зимата внимавайте за нападение от чеснова муха. Напролет почвата има нужда от разрохкване, а ако се налага – подхранете с амониева селитра до около 15 г на квадратен метър.

 

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close