Защита на рапицата наесен – ключът към успех и високи добиви

0

Имате рапица и искате да я предпазите по най-добрия начин, като пренасочите растежа от листната маса към кореновата система и същевременно да получите гарантирана защита от фома?

И през есента на 2018 година “Байер” предлага решението за отлична защита в рапица “Тилмор” – най-балансираният продукт за защита от болести и растежно-регулаторен ефект наесен.

При неравномерно поникнал посев “Тилмор” е толерантен и запазва дори по-малките растения в посевите, като ги предпазва от често срещаните в тази култура болести. Всичко това дава възможност на рапицата да реализира пълния си потенциал за добив.

Ключът към успеха в рапица се основава на двете активни вещества в “Тилмор” – протиоконазол и тебуконазол. Те ви осигуряват три основни предимства:

  • Растежно-регулаторен ефект наесен
  • Запазване здравината на всички растения, независимо от големината им
  • Максимално покритие на гладката листна петура на рапицата

Освен тези основни предимства, “Тилмор” притежава и силен фунгициден ефект, благодарение на който растенията са превантивно защитени от  болести и есенното нападение от фома. “Тилмор” педотвратява успешно преминаването на заразата в стъблото на растенията.

При откъсване на цели растения от третирано и нетретирано растение се наблюдава разлика в развититето на кореновата система и надземната маса в полза на “Тилмор”. Поради фунгицидния си ефект, рапицата, третирана с продукта, е и с по-добро фитосанитарно състояние.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

При направен напречен разрез на кореновата шийка на третирано растение с  “Тилмор”, сравнено с контрола, се наблюдава по-широк диаметър на шийката в полза на “Тилмор”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В зависимост от климатичните условия наесен, често се наблюдават неравномерно поникнали рапични посеви. Тук “Тилмор” има силно предимство, поради наличието на две фунгицидни активни вещества – протиоконазол и тебуконазол. Те предпазват, а не потискат малките растения, като им позволяват да се се развият оптимално преди периода на презимуване.

Всички растения, третирани наесен с “Тилмор”, са в отлично състояние, а дори и малките са продължили своето развитите, защитени от болести.

Поради наличието на протиоконазол – най-ефективното активно вещество срещу фома, “Тилмор” дава дълготрайна защита върху рапичните растения. Продуктът действа и срещу други болести, нападащи рапицата като цилидроспориоза, алтернария, склеротиния и ботритис.

Продуктът има изключителен контрол  на есенното нападение от фома, като се предотвратява преминаването на заразата в стъблото, ограничава се полягането на рапицата в края на вегетацията и по този начин се повишава добивът.

Друго важно предимство на “Тилмор” е, че той покрива максимално листната петура на рапицата. Многобройните проведени опити затвърждават този факт.

Опитът покрива само една ивица от рапичното поле. Ясно се вижда омокримостта,която продуктът създава върху листа. По този начин се постига максимален ефект без загуба на активно вещество.

“Тилмор”, сравнен с алтернативен продукт, ясно показва разликата в покрититето на листа.

 

За здрави посеви рапица наесен и запазване на максималния потенциал за добив на Вашата рапица – доверете се на невероятния ефект на “Тилмор” от “Байер”!

Споделете.

Коментирайте

Close