Pictor

Гледането на животни в двора не е престъпление, ако е за лични нужди

0

Отглеждането на животни в двора на село не е престъпление, ако те са за лични нужди, не се продават и за тях стопаните не получават субсидии. Това уточни Българската агенция по безопасност на храните по повод искането си да се криминализира гледането на животни в нерегистрирани обекти.

“Големите фермери са изключителни професионалисти, но в същото време имаме и малки задни дворове, които не са регистрирани и носят опасност за големия, индустриалния бизнес. Така че всички мерки, които трябва да вземем, е да защитим бизнеса в тази посока”, заяви вчера председателят на БАБХ д-р Дамян Илиев по повод протеста на птицевъдите.

Евентуалната промяна ще засегне всички, които отглеждат и развъждат животни в разрез със законодателството и ги реализират на пазара или получават субсидии за това, уточняват днес от Агенцията по храните. Предложението не се отнася за стопаните, отглеждащи животни в задните си дворове, които ги използват за лична консумация, но не получават пари за това.

В последните години се засили практиката за безконтролно развъждане и търговия с животни и продукция от тях, което се отрази и на епизоотична обстановка, изтъкват от БАБХ и допълват, че предложението за криминализиране на отглеждането на животни в дворовете цели създаване на нормална бизнес атмосфера за изрядните животновъди и предпазване на населението от опасни храни.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close