Вкуси България със SlowTours.bg

Земеделци излизат на протести в София заради кризата с напояването

0

Земеделски производители от цялата страна планират да се включат в протестите срещу правителството заради заканата на екоминистъра Емил Димитров да забрани на земеделците ползването на вода за напояване.

Фермерите от Североизточна, Централна и Южна България планират да се включат в антиправителствените демонстрации с колони от трактори. Други техни колеги призовават за протест пред земеделското министерство от 13 часа в понеделник, 3 август, срещу цялостната политика на МЗХГ в сектор земеделие.

Фермерите са гневни от изказването на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, който обяви, че ще спре напълно подаването на вода за поливни нужди, тъй като заради сушата през последните 2 години нивото на язовирите в цялата страна е паднало. Повод за коментара му бе репортаж на Нова телевизия, в който хора от цялата страна алармираха за критично ниски нива на язовирите в България. Водоемите „Тича“, „Камчия“ и „Ястребино“ в Северна България и Асеновец в южната част на страната вече „светят в червено“, разказа в репортажа си медията.

„Всички язовири, от които се точи по какъвто и да е повод, имат един критичен минимум, при който спираме всичко това и даваме вода само за гражданите. Язовир „Ястребино“ съвсем скоро ще стигне до нивото, три което ще пазим водата само за гражданите. Същото важи и за яз. „Камчия“, където имаме вода за 2 години, ако я пестим, както и за яз. „Тича“, където имаме за година и половина и 9 месеца, ако я пестим. В този язовир, ако я пазим само за пиене, ще имаме за 10 години, но ако не я пазим само за пиене, ще има за 2 – 3 месеца“, посочи екоминистърът.

„От началото на годината на всички съм обяснявал, че трябва да си намерят алтернативни водоизточници, най-вече на тези от Ястребино. Земеделците не правят нищо за да си намерят алтернативи. Вода МОСВ пази само и единствено за гражданите и едва когато има в повече, дава на всички останали. Яз. „Ястребино“ след един месец няма да пусне и капка вода, с изключение на екологичния отток и ще я пазим само за гражданите, независимо кой какви претенции има“, каза още Димитров.

„От 6 месеца пиша писма на всички земеделци и ги уведомявам, че трябва да търсят алтернативни източници. Яз. „Тича“ захранва 3 града и в момента има 111 млн. за 2 години вода, но само ако е за питейни цели. Догодина няма да даваме вода на земеделците, ако няма валежи и ще я пазим само за гражданите“, категоричен бе министърът. Земеделците смятат, че водата в язовирите не достига не заради напояването на посевите, а защото се източват нерегламентирано, за да се подава вода към частни ВЕЦ-ове на хора, близки до властта.

В началото на годината „Специализираната прокуратура се самосезира по изказвания на кмета на града Иван Гавалюгов, който алармира, че в язовир „Бебреш“ има питейна вода за около 6 седмици. Той обяви, че причина е не само остарялата ВиК мрежа, но и действащата от 2014 г. частна ВЕЦ „Бебреш“, собственост на дружеството „Агрохолд“ с управител Васил Златев, баща на Валентин Златев, бивш шеф на „Лукойл“ и настоящ председател на Контролния съвет на компанията.

Действията на прокуратурата се случват броени дни след като земеделското министерство извърши проверка и установи, че водата от язовира се ползва само за нуждите на населението и не се източва от микро ВЕЦ-а. Пред Би Ти Ви Валентин Златев посочи, че централата не е работила последните 16 месеца и няма как тя да е причина за състоянието на язовира. Според Златев водата от „Бебреш“ не става за питейни нужди, защото не се пречиства. По думите му организирана престъпна група в Ботевград присвоявала пари, плащани от гражданите за ВиК услуги“, се посочва в обширна публикация в бр. 1/2020 г. на сп. „Икономист“ с автор Драгомир Николов.

„Роят се и сигналите, че мини ВЕЦ „топи“ и водите на язовир „Камчия“ и рискува воден режим във Варна и Бургас. В момента водоемът е пълен едва 57%, алармира Костадин Костадинов, общински съветник от Варна и лидер на партия „Възраждане“. Той цитира местните жители, според които от лятото до сега нивото на язовира е паднало с 10 метра.

„Причината язовирът да е в това плачевно състояние е, че в течението на река Камчия, на 3,5 километра след язовирната стена, през 2010 г. Бойко Борисов разрешава на фирма, притежавана от Димитър Тадаръков, да направи мини ВЕЦ „Камчия“, която в началото на 2012 г. влиза в експлоатация“, казва Костадинов. Регионалният министър Петя Аврамова обаче твърди, че в язовира има вода за 10 месеца напред.

И водната криза в Перник бе обяснена в доклад на „Софийска вода“ с отклоняване на вода за индустрията. В документа се твърди, че в „Стомана Индъстри“ са се изливали по 290 литра на секунда от язовир „Студена“. Във вторник директорът на завода Константин Стаменов обяви, че ще съди „Софийска вода“, и за пореден път отрече тези твърдения.

Земеделският министър Десислава Танева на брифинг в МОСВ увери, че за идните дни и за този сезон водата за напояване на земеделците ще бъде осигурена. Настоящата година е изключително трудна, а сушата е последица от изменението на климата, посочи министър Танева. „Независимо от тази ситуация по всички от язовирите за напояване няма да има никакъв драматизъм с това. В тази посока са и новите политически послания на Европейския съюз със Зелената сделка“, допълни земеделският министър.

Въпреки уверенията фермерите планират мащабен протест. Вчера само в София според различни оценки са протестирали между 20 000 и 40 000. Това бе най-големият протест досега, провокиран и заради изтеклият четвърти поред запис с гласа като на премиера Бойко Борисов, в който той квалифицира с крайно вулгарни и цинични изрази държавния глава Румен Радев. Записът изкара на улицата стотици хиляди българи, както и хиляди български емигранти по целия свят. За първи път от началото на протестите, бе затворен за движение и Прохода на Републиката – Хаинбоаз. Днес се очаква протестите в столицата да ескалират.

Споделете.

Коментирайте

Close