Вкуси България със SlowTours.bg

Овцевъдите и козевъдите излизат на национални протести

0

Безсрочни национални протести заради ниските изкупни цени на млякото и тежката ситуация в животновъдния сектор започват българските овцевъди и козевъди. Това решение е взето след приключилото късно снощи извънредно заседание на Управителния съвет на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първата демонстрация е насрочена за 11 ч. в петък, 13 юли, като протестиращите ще блокират разклона за с.Арбанаси на главния път София-Варна. Вторият протест е планиран за следващата седмица пред Министерския съвет.

На среща с ръководството на аграрното министерство вчера, 10 юли, браншовиците не са постигнали компромис по основните си искания, а именно ставки по de minimis от 20 лв. за овца майка и коза майка за животновъдите в цялата страна и 40 лв. за тези, които попадат в общините с въведена карантина в областите Ямбол и Бургас.

Овцевъдната асоциация настоява и за изплащане на компенсации под формата на извънсъдебно споразумение на всички фермери, засегнати за кампания 2017 и 2018 от действието на отменения чл. 23 в Наредба 3 като отхвърля всякакви опити за повторно въвеждане на обвързване на продажбата на овче и козе мляко със схемите за обвързана подкрепа.

“Заради задълбочаващата се криза в животновъдството и по-специално в овцевъдството и козевъдството, поради отменената от Върховния административен съд опорочена разпоредба на Наредба 3, настояваме за оставките на отговорните длъжностни лица, а именно – зам.-министъра нс земеделието Цветан Димитров, Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели”, и д-р Златка Възелова, директор на дирекция “Животновъдство” в МЗХГ, изтъкват в официална позиция браншовиците и допълват, че ще протестират до пълно удовлетворяване на исканията си. От МЗХГ съобщиха за Агроновините, че се въздържат от коментар.

Споделете.

Коментирайте

Close