Caryx

13 ежедневни храни, които може да ви разболеят от рак

1

На трапезата ни ежедневно има храни, които изглеждат безобидни, но всъщност може да причинят ракови заболявания. Ето кои са те.

Хидрогенирани мазнини

Хидрогенираните мазнини се срещат във всички видове храна – в полуфабрикатите, храните в заведенията за бързо хранене, в маргарина. Тези мазнини са всъщност растителни масла, но след това са преработени в трансмазнини. Учените смятат, че тези мазнини причиняват различни ракови заболявания.

Пуканки

Освен факта, че в обработените пуканки може да се съдържат хидрогенирани мазнини, се предполага, че микровълновата пуканка причинява рак. А именно рак на белите дробове. Доказано е, че от вътрешната страна на незалепващата торбичка има химикал, който така може да опустоши храносмилателната ви система, че да стане канцерогенен. Почти всеки американец яде пуканки най-малко веднъж седмично.

Обработено месо

Обработеното месо, което се сервира във вид на филета и ролца в ресторантите и хотелите съдържа всякакви вредни вещества. Възможно е животните да са хранени с фуражи, третирани с пестициди, или съдържащи ГМО. Но по-вероятно е да ви навредят нитратите, използвани за съхраняване и запазване на месото.

Хот-дог

Подобно на обработеното месо, хот-догът съдържа различни вещества, които може да са канцерогенни. В хот-дога има и натриев фосфат, който е известен убиец. Предполага се, че над 34 000 души умират всяка година, заради прекомерна консумация на преработено месо.

Бяло брашно

Бяло брашно е вредно почти колкото бялата захар. То е силно преработеното и в него липсват двете най-полезни и богати на фибри части от семената: външният слой трици и зародишът. Освен това, рафинираното брашно е причината за различни инфекции и високи нива на кръвната захар. Отслабва и имунната система, има и потенциален канцерогенен ефект.

Червено месо

Червеното месо често е пушено и осолено до степен, в която е опасно за организма. Често към него се добавят консерванти, за да изглежда свежо. Доказано е, че червеното месо уврежда лигавицата на дебелото черво и по този начин причинява рак. Същевременно хората, които ядат много червено месо, консумират по-малко зеленчуци, които имат доказан ефект в профилактиката на рака.

Диетични напитки

Искате да изчистите организма си от токсините и да намалите калориите? Това е добре, но всъщност диетичните напитки се оказват също толкова вредни, колкото и тези, подсладени със захар. Диетичните напитки съдържат аспартам, който причинява мозъчни тумори, левкемия и други видове рак.

Захар

Захарта е вредна – това не подлежи на съмнение. Но не става дума за захарта в плодовете, а за преработената бяла захар. Ракът обича захарта и туморите се хранят с нея! Колкото по-силно преработена, толкова по-добре за раковите клетки.

Изкуствено отглеждана риба

Повечето риби, отглеждани в стопанства, са натоварени с антибиотици, пестициди и други химикали. Храненето риба може да направи чудеса за вашето тяло, но наличието на консерванти и добавки обезсмисля всички тези ползи.

Консервирани храни

Най-големият причинител на рака, който се съдържа в консервираните храни, е индустриалният химикал бисфенол А (BPA). Химикалът, използван в кутиите и бутилките, е силно свързан с рака, особено рака на гърдата. Производителите оспорват опасностите, но повечето доказателства идват от организации с нестопанска цел. Така че зависи от вашия избор.

Алкохол

Известно е, че пиенето на алкохол носи не малко рискове. Но ракът обикновено не е в този списък. Въпреки това обширните изследвания доказват, че алкохолът е свързан с няколко случая на рак. Прекомерната консумация на алкохол води до цироза, което е вид раково заболяване на черния дроб.

Картофен чипс

Акриламидът е химично вещество, намиращо се в каучука, цигарения дим, лепилата и картофения чипс. Да, правилно прочетохте – картофен чипсове. Акриламидът е канцероген, намиращ се във въглехидратни храни, пържени или печени при висока температура.

Храни на скара и барбекю

Виcoĸaтa тeмпepaтypa нa скарата или барбекюто мoжe дa пpeдизвиĸa oбpaзyвaнe нa ĸaнцepoгeнни вeщecтвa в мecoтo – xeтepoциĸлeн aмин и пoлициĸлични apoмaтни въглeвoдopoди. Πpoyчвaнe ycтaнoвявa, чe xopaтa, ĸoитo ĸoнcyмиpaт peдoвнo пpeпeчeнo мeco нa cĸapa, имaт c 60% пo-гoлямa вepoятнocт oт paзвитиe нa paĸ нa пaнĸpeaca. Дългoтo пeчeнe мoжe дa yвeличи pиcĸa oт paĸ нa cтoмaxa, бeлия дpoб и нa гъpдaтa.

Споделете.

1 коментар

Коментирайте

Close