Вкуси България със SlowTours.bg

4 съвета за овцевъдите при подготовка за агнилната кампания

0

Всяка заплодена овца да роди едно или две здрави и жизненоспособни агнета – това е целта на всеки един овцевъд по време на агнилата кампания. За да се постигне, е небходима прецизна подготовка.

Подготовка на овцете за раждането

Подготовка на животните за последния период на бременноста и осигуряването на благоприятни условия за нормалното протичане на самото раждане са много важни. По този начин може да се гарантира пълноценно развитие на плода, добро телесно състояние на майчиния организъм, както и стандартното протичане на агненето.

За целта е необходимо в менюто на овцете да влиза по-малко като обем количество фураж, но по-богат на хранителни вещества. При овце с нормално тегло от около 60 кг живо тегло е прието за достатъчно дневната дажба да бъде в размер на 1,45 кръмни единици и около 130 гр суров протеин, които се осигуряват напълно от половин килограм ливадно сено, около 700 гр люцерново, килограм и половина силаж и около 400 грама концентриран (обогатен) фураж.

Добри хигиенни условия при раждане

Второ задължително условие с цел нормално протичане на агненето е да се осигурят нужните хигиенни условия за раждане. Поради това се налага около 10 дни преди очакваното първо раждане животните да се изведат извън помещението, което обитават, за да може то да бъде щателно почистено и дезинфекцирано.

Стените и подът е добре да бъдат обилно полети с прясно гасена вар или подобен тип дезинфекциозен разтвор. Освен това трябва да бъдат изградени и единични боксове за майките и новородените им като препоръчителният размер е около 1,5 м дължина и 1,5 м широчина. Раждането ще стане там, а майките ще останат на мястото от няколко дни до седмица.

Специалисти съветват да се поддържа високо ниво на хигиена в помещенията, в които се отглежда такъв тип добитък. Ако торът не е добре почистен се отделя амоняк, който може да бъде фатален за крехките новородени. Хранилките и поилките също трябва да са идеално почистени.

Проверка на оборудването

Друго условие за безпроблемно протичане на процеса е да се провери дали всички необходими прибори са в изправност и налице. В случай че кошарата не е електрифицирана е нужно да се приготвят два ветроустойчиви фенера. Необходими са чисти кърпи за подсушаването на новородените животни, ножица за прерязване на пъпната връв, както и йодна тинктура за нейното дезинфекциране.

Жизненоважно за здравето на плода е да се осигуро първо забозване в рамките на час след раждането и поемането на високо количество коластра през първите дни. С оглед на това, че новородените са доста чувствителни към по-ниските температури, би било добре да се подсигури и достатъчно чисто и топло място, където малките ще прекарат периода от раждането до първите си двадесет дни.

Правилното хранене на новородените агнета

Обикновено агненето при овцете продължава и през февруари, но трябва да се вземе в предвид, че през първите осем седмици храносмилателната система при тези животни се развива интензивно. Правилно хранене през този период неминуемо води до по-бързо усвояване на фуража и по-висока продуктивност на животните в по-напреднала възраст.

От особена важност е в храната на новородените да присъства висок клас люцерново или ливадно сено, тъй като майчиното мляко, макар и да осигурява всички необходими хранителни вещества за младите организми, все пак върши работа само за период от около десет дни. Чест проблем е изпадането на малките агнета във витаминозен глад. Симптомите обикновено са омърлушен външен вид, разстройство или сълзящи очи.

Най-често новородени овце, които се опитват да ядат пръст или вълна, страдат от недостиг на минерали в организма. Добър начин за тяхното набавяне е включването на концентрирани смески в дневната хранителна дажба. Доказано е, че настърганите моркови и някои други кореноплодни са отличен източник на така необходимите за новородените вещества.

Споделете.

Коментирайте

Close