5 съвета за успешно пикиране на зеленчуков разсад

0

За да отглеждате разсад, трябва да умеете да пресаждате малките растения в по-големи контейнери или леха. Този процес се нарича пикиране и е важно да го изпълнявате правилно, без да навреждате на растенията.

Пикиране на разсад

Някои градинари отглеждат разсад без да го пикират, посявайки по 1-2 семена в малки контейнери. Повечето стопани, които отглеждат зеленчуци, обаче предпочитат да пикират, защото смятат, че това е необходим процес за отглеждането на силни растения с мощна коренова система.

Самият процес на пикиране изглежда така: Младите растения с по 2-3 листа трябва внимателно да се извадят от малката саксия. Ако в контейнера има няколко растения – извадете ги внимателно, заедно с пръстта. По-лесно става, ако полеете растенията два часа преди пикиране. Ако разсадът е бил в торфени контейнери, не е нужно да го вадите, а да го пресадите, заедно с тях.
Пикиране на разсад
Пресадете растенията в контейнер с по-голям обем или директно в леха за пикиране. Тя се подготвя с добре разложен оборски тор и почва, като е добре да обеззаразите сместа чрез загряване.

Подгответе разсада предварително, тъй като корените на младите растения не трябва да стоят твърде дълго на въздух. Почвата трябва да е по-плътна, не забравяйте и за дренажа. Поливането е умерено, за да се избегне загниване на още неукрепналите корени. Тези манипулации не са сложни, най-важното е да не повредите растението, докато го пресаждате.

Защо да пикираме разсада?

Пикирането на разсад се налага в следните случаи:

 • Когато семената са посети в голям общ съд и в него вече им става тясно
 • Когато емкостта на съда е недостатъчна и корените са запълнили целия обем
 • При поражение на част от растенията от болести. Здравите растения трябва да се пикират, за да се предпазят от разболяване
 • Ако разсадът е станал твърде голям, а все още не е време за засаждане на открито. Пикирането ще забави малко растежа
 • Когато трябва да се получат силни и здрави корени
 • Растенията, които се отглеждат без пикиране, растат по-бавно, а кореновата им система става по-слаба.

5 съвета за успешно пикиране

С годините градинарите са забелязали, че има няколко важни условия, за да се адаптират добре растенията след пикирането. Към тях се отнасят:
Пикиране на разсад

 1. Колкото е по-млад разсадът, толкова по-добре се адаптира след пикирането. Растение само с един лист привиква по-добре, отколкото разсад с 4-5 листа. Затова процесът на пикиране не бива да се отлага.
 2. При пикиране, растенията не бива да се засаждат твърде надълбоко. Има опасност това да забави развитието им.
 3. Преди пресаждане в по-голям контейнер, корените на разсада трябва да се обработят. Това не се налага, ако прехвърляте растението, заедно с торфената саксия. За обработката на корените е нужно да се обеззаразят като се потопят за 10-20 секунди в слаб разтвор на калиев перманганат.
 4. Първата седмица след пикирането разсадът не трябва да се подхранва.
 5. Първите три дни след пикирането разсадът трябва да стои на сянка.

Кои зеленчуци трябва да се пикират много внимателно?

Повечето градински култури и цветя, отгледани от разсад, добре понасят процеса на пикиране. Но има растения,  с които трябва много да внимавате, тъй като имат по-крехка коренова система. Стъблата на тези растения също лесно могат да бъдат увредени при пикиране. Затова, внимавайте с краставиците, пъпеша, тиквичките, патладжаните, тиквата, целината и цветя като ружа и аквилегии (кандилки).

Ако нямате много опит с пикирането, трябва да сте много предпазливи с пипера и зелените салати, тъй като те лесно се повреждат. на пикиране най-добре се поддават доматите и зелето.

Споделете.

Коментирайте

Close