Вкуси България със SlowTours.bg

5 здравословни ползи от ароматната мащерка

0

Още древните хора са познавали повечето качества на мащерката и са я използвали както за кулинарни, така и за медицински цели. Мащерката е позната с положителното си въздействие при диария, артрит, възпалено гърло, бронхит, кашлица и различни стомашно-чревни проблеми. Доказано е, че лечението на някои състояния с мащерка, освен всичко останало, за в бъдеще предпазват индивидите от хранителни и бактериални натравяния.

Мащерка при стомашни проблеми

Мащерката е много ефективна при бактериални инфекции. Препоръчва се за употреба при проблеми със стомаха, газове и подуване. Тя намалява количеството метан и лактат, натрупани в тялото и по този начин облекчава различни стомашно-чревни неразположения.
Мащерка
Освен срещу стомашно-чревни проблеми, мащерката е полезна и при високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания.

Мащерка за сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно

Изследователи от Белградския университет са изпробвали дива мащерка върху плъхове, а резултатите показали, че тя понижава кръвното им налягане. Според изследването мащерката помага, но все още няма опити върху хора и това не е напълно доказано.

Мащерка при недостиг на желязо и анемия

Знае се, че мащерката подобрява състоянието на кръвните клетки при хората. Тя е отличен източник на желязо, което е от съществено значение за производството на червени кръвни телца, които от своя страна пренасят кислород към клетките. Както всички знаем, недостигът на желязо в организма може да доведе до умора, склонност към развиване на различни видове заболявания и анемия.
Мащерка

Мащерка за профилактика на рака

Друго проучване доказва, че мащерката може да помогне в борбата с различни видове недоброкачествени тумори. Има сведения, че дивата мащерка индуцира клетъчна смърт при клетките на рака на гърдата.

Мащерка при гъбични инфекции

Освен това, мащерка се препоръчва и срещу различни видове гъбични инфекции. Етеричното масло от растението елиминира клетките на Candida albicans, гъбичка, която е отговорна за различни видове инфекции на устата и гениталиите. Мащерката убива бактерията, причиняваща акне, в рамките на 5 минути след прием.

По последни проучвания излиза, че мащерката е много по-ефикасна срещу кожни проблеми от повечето продукти на пазара, всички от които са на бензоил-пероксидна основа. Данни на Африканския център за дерматологично образование сочат че 66,5% от хората, които са употребявали масло от мащерка, напълно са се излекували от гъбични инфекции.

Споделете.

Коментирайте

Close