Вкуси България със SlowTours.bg

5 здравословни ползи от консумацията на мандарини

0

Всички познаваме мандарините като малките оранжеви цитруси, които хапваме за десерт или просто за лека следобедна закуска. Но не всички от нас са запознати със състава на мандарините и защо те са толкова полезни.

Мандарините подобряват когнитивната функция

Счита се, че мандарините могат да подобрят когнитивната функция, благодарение на фолиевата киселина и различните антиоксиданти, които съдържат. Както е известно, фолиевата киселина намалява сериозно риска от Алцхаймер. Калият в мандарините увеличава притока на кръв към мозъка и спомага за подобряването на познавателната способност.

Мандарините са полезни за бременните жени

Мандарините са много полезни за бременни жени и техните бебета. Малко известен факт е, че мандарините са богати и на витамин В-комплекс. Той помага при формирането на невралната тръба и сформирането на червени кръвни клетки при бебетата. Често недостигът на тези витамини или фолиева киселина, особено при бременни жени, води до раждане на бебета с изключително ниско тегло или до дефекти на невралната тръба.

Мандарини за регулиране на кръвното налягане

Мандарините се препоръчват и на хора, страдащи от проблеми с кръвното налягане. Благодарение на високото си съдържание на калий и едновременно ниско на натрий, мандарините са чудесен естествен регулатор на кръвното налягане.

Мандарините подпомагат работата на сърцето

Също така мандарините са богати на витамин С и В6, които са известни с положителното си въздействие върху работата на сърцето.

Средна към голяма по размер мандарина ни набавя малко над половината нужен дневен прием на витамин С. Както всички знаем, витамин С е универсален и има цялостно положително въздействие върху организма. Той ни предпазва от развитие на различни видове болести и инфекции и елиминира свободните радикали в организма.

Мандарини за хубава коса и кожа

Достатъчният прием на витамин С има благоприятен ефект и върху здравето на косата и кожата. Мандарините съдържат и известно количество витамин А, за който се знае, че поддържа косата хидратирана  чрез увеличаване производството на себум.

Споделете.

Коментирайте

Close