Вкуси България със SlowTours.bg

550 лева на декар е средната себестойност на гроздето за българските лозари

0

Около 550 лева на декар е себестойността на гроздето за българските лозари, а добивите им на декар са между 800 и 1000 килограма. В същото време разходите за отглеждане на една добра реколта нарастват, каза преди откриването на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2020“ в Пловдивския панаир новият председател на Националната лозаро-винарска камара Пламен Ангелов.

Една от причините за високата себестойност е, че българските лозари влагат много ръчен труд в производството на грозде. В същото време субсидията на декар лозе е едва 30 лева, посочи Ангелов. НЛВК идентифицира и ше събере в специален доклад този и други проблеми на лозаро-винарския сектор.

„Не е проблемът в субсидиите – никой в Европа не получава субсидии за количества изнесено вино. Проблемът е, че испанците и италианците засадиха високодобивни сортове грозде. И испанецът Хосе има същите разходи за декар лозе, но той бере от декар три тона“, коментира директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. Той призова българските лозари също да се ориентират към сортове, които дават високи добиви и припомни, че програмите за конверсия на лозя дават тази възможност.

Председателят на НЛВК посочи като проблем и неефективността на европейските програми за промоция на вино в трети страни, стеснените пазари, както и натиска от търговските вериги. По думите на Пламен Ангелов те определят неизгодни за производителите едностранни условия и установяват господстващо положение. Добрата новина, според инж. Коев е, че 94% от консумацията на вино в страната е на български вина.

Споделете.

Коментирайте

Close