Инж. Красимир Коев: Българи отварят фирми в Сърбия, за да изнасят вино за Русия

0

– Инж. Коев, в данните за експорта на българско вино* Руската федерация изобщо не се споменава, каква е причината, при положение, че дълги години Русия ни беше основна експортна дестинация?

– Много малки количества изнасяме директно за Руската федерация. Да, ембарго за вино към Русия няма, но причината е в това, че за всички държави от ЕС митата са 20%. Сърбия има спогодба с Руската федерация за нула процента мито, но пък няма капацитет да произведе тези количества, които са необходими на Руската федерация. Затова сърбите се обръщат към нас, към македонци и други държави. По този начин всяка година изнасяме между 13 и 15 милиона литра българско наливно вино.

– То като българско вино ли влиза в Руската федерация или като сръбско? От това не страда ли българският бранд?

– Не, не сме поставени на колене да изнасяме само за сръбски компании. Има много българи, които създадоха компании точно с тази цел – те отвориха свои фирми в Сърбия и изнасят чрез тях, за да могат да спестят 20-те процента налог, които е по-добре да са печалба, отколкото мито. Вторият вариант на експорт е, когато българският винопроизводител продава на сръбския търговец наливно вино.

– След огромния интерес към засаждане на нови лозя с френски сортове като каберне и мерло, започна ли смяна на сортовата структура с традиционни местни български сортове вино?

– Започна, да, и голям тласък за това даде виненият туризъм, който всяка година се увеличава може би двойно, но все още сме на много ниски нива. Чуждестранният турист като дойде търси местното, той се е наслушал и напил на мерло, на каберне и шардоне, търси нещо местно и автентично, което до този момент не е пробвал.

– Кои са местните сортове, към които интересът на винопроизводителите е най-голям?

– Много винопроизводители започнаха да засаждат Широка мелнишка и Гъмза – в момента има адски много насаждения, както от миналата, така и от тази година. Гъмзата през 2019 г. стана №1 в САЩ – на дегустациите на Wine spectator – – най-престижното списание за вино, спечели 93 точки. Всички като отвориха бутилката да видят какъв е сортът и от коя държава идва, не можаха да повярват.

– В този контекст какъв съвет ще дадете на българските винопроизводители?

– Да подменят сортовата структура с както с местни, така и с високодобивни сортове. Има всякакви възможности за това. Науката работи – имаме Институт по лозарство и винарство в Плевен, имаме Селскостопанска академия. Ние в Изпълнителната агенция по лозата и виното също разполагаме с изпреварваща информация – оказваме голяма методическа помощ, даваме информация на бранша. Преди всички информирахме винарите, че сега през януари Европейската комисия ще разреши още 10% при промоциите и ето, че вече е факт.

*Разговорът е проведен след пресконференцията на инж. Красимир Коев при откриването на Международната изложба за лозарство и винарство “Винария 2020”, в която бяха изнесени данни за износа на българско вино

Споделете.

Коментирайте

Close