Kinto

6 страни поискаха възобновяване износа на свинско за Русия

0

Шест държави са поискали възобновяване на износа на свинско месо за Русия, но България не е сред тях. Португалия, Франция, Испания,Италия, Холандия и Дания предложиха въвеждането на временен ветеринарен сертифкат, за да бъдат възобновени доставките на свинско. Износът му за Русия бе ограничен заради огнища на африканска чума по свинете в Латвия и Полша.

„Преди дни на преговорите в Берлин между представители на ЕС и на ROSSELKHOZNADZOR са постигнати договорености , с които, според предварителна информация, може да се очаква възобновяване на европейския износ за Русия на някои продукти от сектора на свинското месо.

Според изявление на отговорен представител на UECBV, „това е първото конкретно споразумение за подобряване на отношенията в сектора животновъдство”, съобщи пред Agronovinite.com Пламен Димитров, председател на Управителния съвет на Асоциацията за европейска и атлантическа интеграция.

От неправителствената организация искат спешната намеса на проф. Пламен Моллов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за решаването на „един важен въпрос, засягащ развитието на българската икономика и селско стопанство„.

„Нашият офис в Бюксел ни информира, че до момента няма официална оперативна реакция от българска страна (МЗХ или БАБХ), за евентуално присъединяване към инициативата на шесторката страни-членки на ЕС.

Според нас възможността да се възобнови нашият износ на свинско месо към Русия е една практическа възможност за подкрепа на устойчивото развитие на сектора животновъдство„, пишат от Асоциацията за европейска и атлантическа интеграция в официално писмо до БАБХ.

 

Споделете.

Коментирайте

Close