Caryx

70 каракачански коня на фермер загинаха от глад в Осогово

1

Около 70 каракачански коня са загинали от студ и глад планината Осогово. Мъртвите животни, както и още 30 бедстващи коня са намерени от туристи през почивните дни. Породистите животни са отглеждани срещу субсидии и са собственост на кюстендилския фермер Петър Пищалов.

Коне Петър Пищалов

Конете са загинали от глад и студ

Прокуратурата и Българската агенция по безопасност на храните започнаха проверка по случая. По думите на началника на Областната дирекция по контрол на храните в Кюстендил Стоян Саев, причината за трагедията е „крайно безотговорно отношение към животните“ от страна на фермера. Саев подчерта, че  той е бил предупреждаван да се грижи по-добре за животните, но не го направил.

Мъртвите животни са загинали от студ и глад и стоят заринати под снега. Бедстващите коне са под връх Руен. Били са оставени в планината на свободно отглеждане. Пред репортери Пищалов казва, че животните са изчезнали още преди месец и половина.

„За последен път ги видях преди Нова година. Търсихме тези коне повече от месец и половина. Докато не падна снегът съм продължавал да ги търся. Качват се хора нагоре, постоянно разпитвам дали са ги виждали“, обяснява той.

„Отговорността си е моя, защото това са моите животни. В този снежен капан реално не са имали много шанс“, казва Пищалов. Той не е подавал сигнал за изчезналите животни в Областната дирекция по безопасност на храните.

Пищалов допълва, че това са каракачански коне, „които си живеят в планината традиционно от хилядолетия“ и са „доста подготвени за зимата.“ По думите на фермера, субсидията, която получава за един кон, е 140 евро.

Петър Пищалов

Петър Пищалов

„Ще се опитаме да прокараме пъртина. Взел съм лекарства и малко храна. Ще преценя обстановката и ще гледам да направя най-доброто за животните“, обещава Пищалов.

През почивните дни със съдействието на Планинската спасителна служба в Кюстендил доброволци са занесли бали със слама и овес на конете. Групата се е качила до местността Бек Бунар с 5 моторни шейни, снегът на тази височина е около 1,5 метра.

Живите коне са изтощени и не могат да слязат сами в по-ниската част на планината, казва един от планинските спасители и председател на ТД „Осогово“ Христо Абаджиев.

Планира се и нова акция, за да се закара с шейни храна на конете. Те ще бъдат спасени, ако снегът се стопи по-бързо, за да могат да пасат и трева. Когато добият сили да бъдат свалени в безопасен район. Днес екипите на БАБХ не успяха да достигнат мястото с бедстващите животни поради силната мъгла и обилен снеговалеж. Проверката ще се направи при подобряване на метеорологичните условия, съобщават от пресцентъра на БАБХ.

Коне Петър Пищалов

Пищалов с част от конете през лятото на 2017 г.

Петър Пищалов е завършил Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил. Наследник е на преселник от Беломорска Тракия. Освен каракачански коне, гледа прасета от породата Унгарска мангалица, животни от породата Българско родопско говедо, Медночервени шуменски овце, пчели. В телевизионно интервю казва, че печели от всички животни.

Има ферма в село Буново с около 100 овце и 100 крави, както и още една ферма на 300 км. Разказва, че всеки месец отваря по една нова ферма. Не знае колко животни отглежда, но 1/3 от тях обявява за субсидии, а останалите отглежда за удоволствие. От БАБХ са започнали проверка във всички ферми на Пищалов.

Споделете.

1 коментар

Коментирайте

Close