Вкуси България със SlowTours.bg

Африканската чума може да унищожи българска порода свине на 2500 г.

0

Африканската чума по свинете, която обхвана животните в съседна Румъния, може да унищожи изцяло древната българска порода Източнобалканска свиня. Огнища на болестта са засечени само на 15-20 км от границата със северната ни съседка, а ваксина за заболяването няма, алармира Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен.

Радостина Донева

Радостина Донева, председател на УС на АРСИС – Шумен

Макар това да е единствената запазена аборигенна порода прасета у нас, популацията им се е свила от 55 000 животни допреди десетина години до 3500 и е застрашена от изчезване.

Източнобалканските свине са черни на цвят, с високи здравословни показатели на месото и сланината. Отглеждат се само пасищно в широколистни гори в по-малко от 5% от общините в страната.

Ако заболяването премине границата ни и се разпространи при дивите, домашните и индустриално отглежданите прасета, опасността да загубим безвъзвратно породистите черни свине е огромна, подчерта Донева.

Африканската чума навлезе на румънска територия през границата с Украйна. По последни данни в Румъния са засечени 725 огнища на заболяването при домашни прасета в 156 населени места в северозападната и югоизточната част на страната. Заболяването се разпространява основно от югоизточните райони в посока запад и към Централна Румъния. Местните медии определят навлизането на болестта в Румъния и нанесените щети на свиневъдния сектор като „национална катастрофа“.

Африканска чума по свинете Румъния

Карта с актуални данни за разпространението на болестта Африканска чума по свинете

В събота беше потвърдено наличието на вируса в най-голямата румънска свинеферма, която е и втората по големина в Европа. Засегнатият свинекомплекс е собственост на „TEBU Consult“ в област Браила и в него са се отглеждали около 140 000 свине. Заразяването вероятно е станало чрез замърсена вода от река Дунав, която се използва в свинекомплекса, посочва Джику Драган, директор на Санитарно-ветеринарната дирекция в Браила.

В река Дунав са намерени изхвърлени от румънски фермери трупове на заразени свине. “Умъртвихме 29 хиляди прасета в района, за да предпазим тези големи свинекомплекси и докато бяхме фокусирани на сушата, заразата проникна чрез водата” казва Джику Драган. От понеделник, 27 август, започна евтаназирането на всички свине в заразената ферма. Малко по-рано вирусът бе потвърден в друг свинекомплекс в окръг Браила, където има 35 000 прасета.

Заради опасността смъртоносната за животните болест да навлезе и у нас, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) забрани вноса от Румъния на продукти от свинско месо за лична консумация, а Министерството на земеделието, храните и горите изгради ограда по цялото 133-километрово протежение на границата. В момента, по думите на заместник-министъра на земеделието доц. Янко Иванов, продължава доокомплектоването й с режеща тел тип „Бруно” и с репеленти.

Междувременно БАБХ започна проверки в заведения за обществено хранене и обекти за междинно съхранение на странични животински продукти. При проверките се обхваща начинът на отделяне, идентифициране и проследяване на всички отпадъци от храни от животински произход, включително и кухненските отпадъци. Проверяват се условията на съхранение и начина на унищожаване на страничните продукти и в двата вида обекти.

Държавата закъсня с мерките срещу чумата и не се справя с ограничаването на популацията на дивите свине, включително и покрай река Дунав, изтъкна Радостина Донева. „Не е ясно при навлизане на Африканска чума в България къде ще се унищожават всички заразени прасета. До скоро у нас имаше два лицензирани екарисажа – в Шумен и Варна, но през пролетта и двата бяха затворени за нарушения, а финансирането им бе спряно.

Пред Европейската комисия е обявен софийски мобилен инсенератор, но според представители на бранша той няма капацитета да обслужва цялата страна“, предупреди председателят на АРСИС – Шумен.

Споделете.

Коментирайте

Close