Вкуси България със SlowTours.bg

„Виртуални“ овце получават евросубсидии в България

0

Стопаните на „виртуални“ овце в България получават субсидии, макар животните им да съществуват само по документи. Най-малко 300 000 са фиктивните ушни марки на такива животни, съобщиха от пресцентъра на евродепутата Момчил Неков.

Той е получил множество сигнали за фалшиви ушни марки на овцете и козите. Животновъди са го информирали и за случаи, в които стопаните на фиктивни животни са получили европейски субсидии за „виртуални овце“. Такива случаи бяха засечени последно в Пловдивско, където животновъди, близки до кметовете и директорите на общинските земеделски служби, са усвоили шестцифрени суми субсидии. За проблема с усвояването на европари за „виртуални“ животни алармира още през 2015 г. и бившият директор на БАБХ проф. Пламен Моллов.

Все повече български фермери настояват за промяна на средствата за идентификация на животните.Те са задължителни според регламент на Съвета от 2004 г., по който се изисква задължителна идентификация и регистрация на животни от рода на овцете и козите. У нас това става с гравирани ушни марки, изработени от полиуретан. Някои животновъди обаче ги използват повторно, други ги фалшифицират.
Момчил Неков
Неков, който е член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европарламента, е отправил питания към Европейската комисия какви средства за идентификация на дребните преживни животни се използват в държавите членки и в кои страни от ЕС се използват микрочипове в т. нар. търбушни болуси – метод, предлаган от много експерти като надежден.

Търбушните болуси за маркиране на животните представляват стомашен имплант, който се поема през устата и остава в стомаха. В болуса има микрочип, който се използва за идентификация на преживните животни – най-вече говеда, овце и кози. Информацията от микрочипа се разчита от четящо устройство. Данните от него, комбинирани с номера на досега използваните ушни марки, се подават в националната идентификационна система.

Целта е да се създаде ефективна система, която да отчита реалния брой селскостопански животни във фермите, за де се прекрати спекулата с повторната употреба на ушните марки и тяхното фалшифициране с цел усвояване на субсидии.

Споделете.

Коментирайте

Close