Вкуси България със SlowTours.bg

Столично училище отвори пчелин и учи децата да опазват пчелите

0

Как да опазват пчелите и техния хабитат и защо те са толкова важни за околната среда, обучават децата в столичното частно училище “Увекинд” техните учители по немски, история и латински Костадин Соколов и по български език и литература Иван Илиев. Училището вече е отворило собствен пчелин в село Лозен, където децата се учат да се грижат за пчелите.

“След като посетихме Музея на пчелата в началото на учебната 2017/2018 г. нашата заместник-директорка Аглика Дамаскова разбра, че съм хоби пчелар от години. Предложи да направим интердисциплинарен проект, в чийто фокус е опазването на пчелите и на техния хабитат”, разказа Костадин Соколов. Така педагогът се заема със създаването на пчелина и обучението на децата в първите стъпки в пчеларството.

Поставят Дадан-Блатов кошер в село Лозен и се заемат с дизайна му – боядисват го в синьо и жълто, поставят восъчни основи. В края на май настаняват първото пчелно семейство – подготвят кошера за заселване като го натриват с маточина. “Взехме семейство като осемрамкова отводка и я развихме до 12 рамки”, казва Соколов. През лятната ваканция отиват да видят как пчеличките работят, а към края на август вадят пчелните пити и ги подготвят за обработка.

В началото на учебната година извличат меда с центрофуга и няколко седмици след това вече имат първа реколта – 12 кг. Слагат меда в буркани със специални етикети на училището. Във всичко това се включват деца от 6 до 10 клас – изумени са колко сложно подреден е животът в пчелното семейство.

Пчелин училище Увекинд

Учителят Костадин Соколов лови рояка от козирката на училището

През май в “Увекинд” гостува пчеларят Явор Кирилов, който разказва на децата за различните видове пчели по света, за живота им и как хората си взаимодействат с тях.

А преди малко повече от месец на бора в двора на училището се появява рояк пчели.

Главният пчелар – учителят Костадин Соколов, залага капан на козирката над входа на училището полуотворен кошер с глюкозен сироп и мед.

“Пчелите първо пратиха разузнавачи, които поне седмица кръжаха активно около празния кошер.

И тъкмо когато роякът видимо започна да намалява и си мислехме, че пчелата майка няма да ни удостои с присъствието си, тя се пренесе в кошера.

Така започна приключението с втория кошер на нашето училище, благодарение на който догодина ще направим още буркани мед с етикета “Увекинд”, казва преподавателят. Второто пчелно семейство вече е преместено на училищния пчелин в село Лозен с помощта на децата от осми клас.

Споделете.

Коментирайте

Close