Африканска чума пламна в партньорски свинекомплекс на “Бони холдинг”

0

Огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) е засечено в свинекомплекса в шуменското с. Никола Козлево. Първите проби са изпратени за изследване тази сутрин.

Положителен резултат за АЧС е потвърден в късния следобед от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 24 000 животни, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Свинефермата е основана през 1996 г. и е една от най-големите в страната. Собственост е на фирма “Тетрахиб” АД, част от бизнес групата на лидера в производството на свинско месо и колбаси “Бони Холдинг” АД, чийто консолидиран оборот за 2017 г. е близо 200 млн. лв. Основната дейност на “Тетрахиб” е отглеждането на кланични прасета за угояване от 30 кг до 110 кг кланично живо тегло. Угояването на животните става в период от 90 дни, а капацитетът на свинекомплекса е над 40 000 животни.

Това е първият случай на заразен свинекомплекс в Шуменска област, където има седем големи индустриални свинеферми. През юли 2019 г. Агенцията по храните нареди дворните прасета в 20-километровата зона около свинекомплексите да бъдат доброволно умъртвени. Африканската чума засегна пет индустриални комплекса в страната – в русенските села Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват над 30% от месото на пазара у нас, както и в други два свинекомплекса във Видинско и Великотърновско.

Около новото огнище в Никола Козлево е определена трикилометрова предпазна зона, в която влизат селата Каравелово и Пет могили, както и десеткилометрова наблюдавана зона, в която влизат икола Козлево и селата Красен дол, Хърсово, Вълнари, Цани Гинчево, Векилски в общ. Никола Козлево, както и Писарево в общ. Нови пазар. Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни свине в засегнатия свинекомплекс. Утре, 4 януари, в Областната администрация в Шумен се свиква областна епизоотична комисия.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close