Pictor

Агенцията по селекция търси за 510 лв. заплата експерт по африканската чума

1

Висшист по ветеринарна администрация или зооинженерство, който да разбира от Африканска чума по свинете, търси да назначи Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството. Това става ясно от публикувана обява на ИАСРЖ, която е под шапката на аграрното министерство.

Дълги години този пост заемаше Емилия Георгиева. Агенцията по селекция е обявила конкурса на 10 август, докато още от юни Българската агенция по безопасност на храните предупреждава, че болестта Африканска чума по свинете е съвсем близо до България – огнище е засечено в област Тулча, Източна Румъния, на 120-160 км от границата със северната ни съседка. Само за две седмици от 10 до 26 юни 2018 г. освен регистрираните 92 огнища на Африканска чума в стопанства тип “заден двор”, са констатирани и 3 случая на заболели диви свине.

От БАБХ съобщиха за Агроновините, че последното огнище на африканска чума по свинете е засечено само на 20 км от границата ни с Румъния на брега на Черно море, а румънският сайт agrointel.ro информира, че огнище на опасната болест има в община Борча, окръг Калараш, което е на 15 км от Силистра.

Длъжностната характеристика на експерта, търсен от ИАСРЖ, включва “контрол и координация на развъдната дейност в свиневъдството в страната, организация на мероприятия и прояви за популяризирането й”. Той е бъде препитван на интервю и чрез защита на концепция на тема “Оценка на риска от проникване на африканската чума по свинете на територията на Република България”.

Минималният размер на основната заплата е 510 лв., а изискванията са кандидатът да е поне бакалавър, да има най-малко 3 години опит в сферата или придобит IV–ти младши ранг за държавен служител. Сред допълнителните изисквания са компютърни умения, познаване на българското законодателство и европейското право в областта на ветеринарната дейност или зооинженерството.

Сн. vrancea24.ro

loading...
Споделете.

1 коментар

Коментирайте

Close