Pictor

Показваме пред ООН и Еврокомисията как се борим с Африканската чума

0

Ветеринарните власти у нас ще покажат как се справяме с болестта Африканска чума по свинете пред експерти от Европейската комисия, Световната организация по прехрана и земеделие на ООН (FAO) и специалисти от ветеринарните служби на Италия, Литва и Русия.

В периода от 14 януари до 18 януари 2019 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще бъде домакин на първата за Европа мисия за обмяна на опит, свързана със заболяването. Форум с подобен формат за пръв път ще се проведе в България в рамките на Глобалната стратегия за борба с Африканската чума по свинете.

Участниците в мисията ще посетят регионите с констатирани случаи на Африканска чума по свинете в областите Силистра, Добрич и Варна. Целта на посещението е обмяна на опит по отношение на борбата с бързо разпространяващата се и опустошителната на места в Европа болест Африканска чума по свинете.

Ограда по границата диви прасета Румъния
Ограда по границата с Румъния ни пази от проникване на заразата

Във връзка с нарастващия брой случаи на АЧС в Европа, Европейската комисия, FAO и Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) организират регулярни срещи на експертно ниво с представители на засегнатите от заболяването държави.

На последната среща в Полша през 2018 г., бе взето решение да се проведат мисии от експерти в страните с потвърдено наличие на вируса на болестта с цел обмяна на опит и развитието на бъдеща и ефективна глобална стратегия за овладяване на Африканска чума по свинете .

За Еврокомисията, OIE и FAO начинът, по който България се справя до момента със заболяването, представлява изключителен интерес. За разлика от другите засегнати държави у нас болестта е открита в ранен етап, както при домашните, така и при дивите свине, и се овладява с минимални загуби за свиневъдството и ловното стопанство. За Европа предизвикателството със справянето със заболяването предстои в дългосрочен план.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close